Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost inculpat de ”homosexualitate agravantă” în Uganda, o încadrare prevăzută de o lege promulgată în mai, pasibilă de pedeapsa cu moartea, o lege considerată drept una dintre cele mai represive din lume, potrivit unor surse judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suspectul a fost ”inculpat la Soroti (est), şi a fost încarcerat”, a anunţat un purtător de cuvânt al parchetului ugandez, Jacquelyn Okui.

Potrivit actului acuzării, pe care AFP scrie că l-a consultat, tânărul este acuzat de faptul că a întreţinut ”un raport sexual ilegal cu (...) un bărbat adult în vâtstă de 41 de ani”.

La sfârşitul lui mai, preşedintele ugandez Yoweri Museveni a promulgat o lege împotriva homosexualităţii care prevede pedepse dure ale persoanelor care întreţin relaţii homosexuale şi care ”promovează” homosexualitatea.

Infracţiunea de ”homosexualitate agravantă” poate fi pedepsită cu pedeapsa cu moartea, însă pedeapsa capitală nu a mai fost aplicată în Uganda de ani de zile.

Această lege a indignat ONU, ONG-ui de apărarea drepturilor omului şi numeroase ţăări din Occident.

La începutul lui august, Banca Mondială (BM) a anunţat că nu va mai finanţa noi proiecte în Ugada, în urma promulgării acestei legi, apreciind că acest text ”este în mod fundamental contrar valorilor Băncii Mondiale”.

Preşedintele american Joe Biden a catalogat această lege drept o ”atingere gravă” a drepturilor omului şi a ameninţat cu suspendarea ajutoarelor şi investiţiilor în Uganda, iar şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a denunţat o lege ”contrară drepturilor omului”.

Noua legislaţie se bucură, însă de o susţinere largă în Uganda, o ţară cu populaţie majoritar creştină conservatoare, în care deputaţii au apreciat că textul este un meterez necesar împotriva unei presupuse imoralităţi a Occidentului.

Preşedintele Yoweri Museveni a acuzat Banca Mondială de faptul că vrea ”să exercite presiuni” asupra ţării sale.

Ugandezii ”se vor dezvolta cu sau fără împrumuturi”, a dat el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.