Guvernul suedez a anunţat extrădarea către Turcia a unui simpatizant al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în ţara sa cu privire la trafic de droguri, răspunzând astfel unei condiţii impuse de către Ankara în vederea aderării Suediei la NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul a decis să acorde o extrădare din Suedia a unui cetăţean turc în vârstă de 35 de ani”, a declarat luni AFP un reprezentant al Ministerului suedez al Justiţiei, Ashraf Ahmed.

Cetăţeanul respectiv acuză Guvernul turc de faptul că îl vizează din cauză că simpatizează PKK.

După notificarea Ministerului turc al Justiţiei, Guvernul suedez are termen patru săptămâni să efectueze extrădarea.

Acest bărbat în vârstă de 35 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Turcia, în 2014, acuzat de transportarea unui rucsac cu canabis, potrivit unei hotărâri a Curţii Supreme suedeze, care a dat undă verde acestei extrădări la începutul lui iunie, stabilind că niciun obstacol nu se opune unei extrădări.

În urma unei eliberări condiţionate, bărbatul a fugit în Suedia, însă a fost arestat în august la cererea parchetului turc, care cere ca acesta să ispăşească restul pedepsei.

El susţine că este vizat de către autorităţile turce din cauză că susţine PKK.

Turcia blochează de 13 luni intrarea Suediei în NATO.

Ankara acuză Stockholmul de clemenţă faţă de activişti turci kurzi, pe care-i găzduieşte pe teritoriul suedez.

Ankara cere zeci de extrădări ale unor activişti care îşi au reşedinţa pe teritoriul Suediei, pe care-i cataloghează drept ”terorişti”.

Această solicitare turcă este imposibil de satisfăcut, potrivit Guvernului suedez - care subliniază că tribunalele suedeze independente au de spus ultimul cuvânt în aceste dosare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.