Premierul pakistanez Shehbaz Sharif şi liderul opoziţiei Raja Riaz au convenit sâmbătă să-l numească pe senatorul Anwaar-ul-Haq Kakar drept premier interimar, pentru a supraveghea alegerile, a anunţat biroul primului ministru, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kakar, un politician mai puţin cunoscut din provincia de sud-vest Balochistan, va numi un guvern pentru a conduce ţara care deţine arme nucleare printr-o criză economică şi politică, până când va fi aleasă o nouă conducere a ţării.

”Primul ministru (Sharif) şi liderul opoziţiei au semnat împreună avizul care va fi trimis preşedintelui spre aprobare”, se arată în comunicat.

Geo News din Pakistan a declarat că preşedintele Arif Alvi a aprobat numirea lui Kakar.

Conform constituţiei pakistaneze, un guvern interimar neutru supraveghează alegerile naţionale, care trebuie să aibă loc în termen de 90 de zile de la dizolvarea camerei inferioare a parlamentului - ceea ce în acest caz înseamnă începutul lunii noiembrie.

Alegerea primului ministru interimar a căpătat o importanţă sporită de această dată, deoarece candidatul va avea puteri suplimentare pentru a lua decizii politice în chestiuni economice şi, pe fondul temerilor, alegerile ar putea fi amânate cu până la şase luni.

Comisia Electorală trebuie să stabilească noi graniţe pentru sute de circumscripţii federale şi provinciale şi, pe baza acestei activităţi, va da o dată pentru alegeri.

Kakar a avut un mandat de şase ani în Senatul Pakistanului, din 2018.

Provincia sa natală, bogată în minerale, Balochistan, este cea mai mare din Pakistan ca mărime, dar cu populaţia cea mai mică şi a fost un focar pentru o insurgenţă naţionalistă violentă de zeci de ani.

Kakar este catalogat drept un politician independent de către Senat, dar potrivit presei locale ar fi parte a Partidului Balochistan Awami, care este considerat pe scară largă a fi apropiat de puternica armată a ţării.

Armata continuă să aibă un rol uriaş în culise în Pakistan. A condus direct ţara timp de peste trei decenii din cei 76 de ani de existenţă şi deţine o putere semnificativă în politică.

Analiştii politici spun că, dacă interimatul se va întinde dincolo de mandatul său constituţional, o perioadă prelungită fără un guvern ales ar permite armatei să-şi consolideze controlul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.