Senatorul american Robert Menendez, preşedintele Senatului pentru relaţii externe, se opune în continuare vânzării de avioane de luptă F-16 către Turcia, chiar şi după ce această ţară a anunţat luni că renunţă la opoziţia faţă de candidatura Suediei pentru a intra în alianţa NATO, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am în continuare rezervele mele în privinţa avioanelor F-16", a declarat el luni, adăugând că are nevoie de asigurări din partea administraţiei Biden că Ankara nu va acţiona într-un mod beligerant împotriva colegilor din NATO, în special împotriva vecinului său Grecia.

Menendez se opune de mult timp vânzării avioanelor către Turcia, invocând conducerea autocratică a preşedintelui Recip Tayyib Erdogan. În ianuarie, CNN a relatat că democratul din New Jersey a declarat: "Până când Erdogan nu va înceta cu ameninţările sale, nu-şi va îmbunătăţi situaţia drepturilor omului în ţara sa - inclusiv prin eliberarea jurnaliştilor şi a opoziţiei politice - şi nu va începe să se comporte ca un aliat de încredere, nu voi aproba această vânzare".

Menendez a declarat că ar putea ajunge la o concluzie cu privire la posibila vânzare de F-16 "în următoarea săptămână".

Vânzările de arme sunt aprobate de Congres şi, odată ce administraţia informează în mod oficial Congresul că intenţionează să vândă arme, legislatorii au la dispoziţie 30 de zile pentru a bloca afacerea, ceea ce pot face prin adoptarea unei rezoluţii comune de dezaprobare.

Între timp, colegul democrat al lui Menendez, liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a declarat că decizia Turciei de a renunţa la opoziţia sa faţă de intrarea Suediei este "o veste excelentă pentru Occident".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.