Un ales republican din comitatul Maricopa, cel mai populat comitat din Arizona, Bill Gates, în vârstă de 51 de ani, şi familia sa ameninţat cu moartea de către trumpişti, în urma înfrângerii lui Donald Trump în acest comitat în alegerile prezidenţiale din 2020, trăieşte de trei ani un infern, din cauza unor repercusiuni psihologice grave, la fel ca veteranii de război traumatizaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrutinul fără precedent din 2020 i-a dat peste cap viaţa tihnită până atunci.

Din cauză că a refuzat să acrediteze minciunile preşedintelui în exerciţiu de atunci Donald Trump şi că a validat înfrângerea acestuia a primit un potop de ameninţări.

”Terapeuta mea mi-a spus «suferiţi de stres posttraumatic. Nu v-au fluierat gloanţe pe la urechi, ci aţi trăit un tramatism important, în mod foarte public»”, povesteşte AFP ”omonimul” cofondatorului Microsoft, care întâmpina uneori greutăţi în a-şi accepta diagnosticul.

”Integritatea dumneavoastră este un lucru foarte important pentru dumneavoastră şi a fost pusă la îndoială zilnic (...), familia dumneavoastră a fost ameninţată şi dumneavoastră aţi fost ameninţat”, continuă cel care a supervizat alegerile prezidenţiale din 2020 în Maricopa.

AMENINŢĂRI CU MOARTEA, ”UN ZGOMOT DE FOND CONSTANT”

Joe Biden l-a devansat pe Donald Trump cu abia 10.000 de voturi în Arizona, la sfârşitul lui 2020.

Acest stat din sud-vestul Statelor Unite rămâne de atunci în centrul teoriilor complotului potrivit cărora alegerile i-au fost furate lui Trump.

Consilul însărcinat cu supervizarea comitatului Maricopa, din care face parte Bill Gates, s-a aflat în centrul atacurilor.

În pofida unor presiuni repetate ale facţiunii trumpiste din Partidul Republican, el a certificat rezultatul alegerilor.

Etichetat drept un ”trădător” de către propria tabără, conservatorul a îndurat numeroase valuri de hărţuire.

Pe e-mail, telefon şi reţele de socializare, ”ameninţările cu moartea au devenit un fel de zgomot de fond constant”, declară bărbatul tatăl al trei copii.

”Am primit sute de ameninări dintre cele mai josnice pe care vi le puteţi imagina. O persoană a scris pe Twitter că fiicele noastre ar trebui să fie violate”, povesteşte el.

Familia sa a fost nevoită să-şi părăsească în mod temporar domiciliul, în mai multe rânduri, din motive de securitate.

”COLEGII MEI REPUBLICANI CRED CĂ SUNT UN TRĂDĂTOR”

Toate procedurile realizate în Arizona - renumărrarea voturilor, audit, anchetă judiciară - au conchis că nu exist fraude.

De-a lungul acestei psihodrame, acest avocat absolvent al Harvard, s-a simţit ”trădat” de către familia sa politică şi a acumulat resentimente.

În mai 2022, el a făcut o ”implozie” după ce a susţinut discursul funebru al unei prietene, de asemenea membră a Grand Old Party (GOP).

La recepţie, după funeralii, s-a înfuriat pe un apropiat, arătând cu degetul alţi republicani prezenţi, care nu i-au venit niciodată în ajutor.

A doua zi, soţia sa i-a cerut să facă psihoterapie. Ea nu-şi mai recunoştea soţul, care nu mai dormea, nu mai mânca, şi-a pierdut umorul şi plângea, uneori, la interviuri de presă.

”Eram plin doar de furie”, declară el. ”Mă simţeam fizic ca un personaj de desene animate, roşu pe dinăuntru”.

Alesul, care nu a mai fost niciodată anterior la terapie, a găsit în ea un ajutor preţios.

”Am făcut pace cu asta”, spune el. ”Nu pot să controlez faptul că anumiţi camarazi de-ai mei republicani cred că sunt un trădător sau că alţii au fost pur şi simplu prea laşi să mă apere”.

TEMERI CU PRIVIRE LA ALEGERILE DIN 2024

Acest ajutor psihologic i-a permis să înfrunte un nou scrutin agitat în Arizona.

În noiembrie, alegerile de la jumătate de mandat au fost perturbate de probleme tehnice ale anumitor maşini de vot în comitatul Maricopa.

Acest lucru a alimentat acuzaţii de ”trucare” ale trumpiştilor înfrânţi, respinşi de justiţie.

”Nimeni nu a fost privat de dreptul de vot”, subliniază Bill Gates, după ce a gestionat problema n deplină transparenţă, în faţa presei din întreaga lume.

În acest post, el urmează să supervizeze alegerile prezidenţiale din 2024, în care sondajele preconizează o nouă confruntare între Trump şi Biden.

Înainte de acest scrutin, republicanul este ”îngrijorat” de atmosfera nocivă şi dezinformarea care persistă în Statele Unite.

După ce a rupt tăcerea, el îşi încurajează omologii să aibă grijă de sănătatea lor mentală.

”Mulţi alţi lucrători electorali au trăit acelaşi lucru ca mine”, îşi aminteşte el, exprimându-şi îngrijorarea faţă de pensionări anticipate şi multiple demisii din acest tip post.

Un oficial electoral local din patru a fost ameninţat cu violenţe, potrivit unui sondaj publicat în noiembrie de către Fundaţia Democracy Fund.

Aceste funcţii cruciale în garantarea integrităţii unui scrutin în cele patru colţuri ale ţării sunt râvnite uneori de către candidaţi în mod deschis complotişti.

”Suntem departe de a fi scăpat de afacere”, avertizează Bill Gates.

”Alegerile din 2024 sunt cu adevărat importante pentru viitorul acestei democraţii”, avertizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.