Singura centrală nucleară a Bulgariei - care produce aproximativ o treime din electricitatea ţării - şi-a reconectat miercuri seara la reţeaua electrică unul dintre cele două reactoare de 1.000 de megawaţi, oprit miecuri dmineaţa în urma defecţiuni la generator, a anunţat joi operatorul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unitatea 5 a centralei Nucleare de la Kozlodui a fost reconectată a reţea” miercuri, la ora locală 21.08 (şi ora României), anunţă într-un comunicat centrala.

Protecţia de urgenţă a fost activată miercuri dimineaţa, însă nu a avut loc nicio scurgere radioactivă, în urma unei defecţiuni a sistemului de stimulare a generatorului, care a crescut voltajul.

Acest incident intervine la mai puţin de o lună după ce acest reactor, situat pe Dunăre, în nord-vestul Bulgariei, a fost dezactivat în vederea întreţinerii şi alimentării.

Operatorul anunţă că a înlocuit elementul defect al sistemului de stimulare şi a efectuat verificărle necesare, iar puterea este ”crescută treptat” în prezent.

Cel de-al doilea reactor de la Kozlodui, denumit ”Unitatea 6”, care aceeaşi putere, a continuat să funţcioneze la capacitate.

Kozlodui este singura centrală nucleară a Bulgariei şi produce aproximativ o treime din electricitatea Bulgariei, cu aceste două reactoare, care au înlocuit patru reactoare mici, închise în 2002 şi 2006, în vederea satisfacerii cerinţelor Uniunii Europene (UE).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.