Nu au fost stabilite „legături active” în acest an între Al-Qaida şi gruparea islamistă Hayat Tahrir al Sham (HTS), aflată la putere în Siria, potrivit unui raport inedit al Organizaţiei Naţiunilor Unite, informează Reuters.
Concluziile acestui raport, care urmează să fie publicat luna aceasta, ar putea consolida dorinţa Statelor Unite de a vedea ridicate sancţiunile ONU împotriva Siriei.
HTS, care a condus forţele insurgente care l-au înlăturat de la putere pe Bashar al Assad anul trecut, şi-a întrerupt legăturile cu Al-Qaida în 2016 şi, de la preluarea puterii în Siria la sfârşitul anului 2024, a declarat că se va angaja într-un proces politic în care toţi sirienii vor avea un cuvânt de spus.
Raportul vine în contextul în care diplomaţii se aşteaptă ca SUA să solicite ridicarea sancţiunilor ONU împotriva HTS şi a preşedintelui interimar sirian Ahmed al Sharaa.
„Multe persoane (care operează) la nivel tactic au opinii mai extreme decât Ahmed al Sharaa sau ministrul de interne Anas Khattab, care sunt în general consideraţi a fi mai pragmatici decât ideologici”, se arată în raport.
Documentul acoperă o perioadă de şase luni până la 22 iunie şi se bazează pe contribuţii şi evaluări din partea statelor membre ale ONU.
„Unele state membre şi-au exprimat îngrijorarea că mai mulţi membri ai HTS şi ai aliaţilor săi, în special cei care joacă un rol tactic sau sunt integraţi în noua armată siriană, au rămas legaţi ideologic de Al-Qaida”, au subliniat observatorii ONU.
Donald Trump s-a întâlnit cu Ahmed al Sharaa la Riad în luna mai, după ce a anunţat ridicarea sancţiunilor americane împotriva Siriei.
La acea vreme, şeful Casei Albe a evocat posibilitatea normalizării relaţiilor dintre Statele Unite şi Siria.
Cu toate acestea, rămân obstacole diplomatice în calea ridicării sancţiunilor impuse Siriei de către Consiliul de Securitate al ONU.
Rusia, aliatul lui Bashar al Assad, şi China, în special, ar trebui să îşi ofere sprijinul pentru o astfel de iniţiativă, au declarat diplomaţii.
Statutul foştilor luptători străini este una dintre problemele care împiedică o apropiere între Siria şi Occident.
Luna trecută, Statele Unite şi-au dat acordul pentru un plan al guvernului interimar sirian de a înrola mii de foşti luptători jihadişti străini în armata naţională, sub rezerva transparenţei.
"China este foarte preocupată de acest lucru. Autorităţile interimare siriene ar trebui să îşi îndeplinească cu sinceritate obligaţiile antiteroriste", a declarat Fu Cong, ambasadorul chinez la Naţiunile Unite, în faţa Consiliului de Securitate luna trecută.
Omologul său rus, Vassili Nebenzia, a declarat luna trecută în cadrul Consiliului de Securitate că este esenţial ca „armata şi poliţia (siriană) să fie compuse exclusiv din profesionişti cu un dosar impecabil”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.