Planeta s-ar putea încălzi cu peste 1,5 grade Celsius dacă ţările nu implemenează rapid acţiuni semnificative pentru reducerea emisiilor de carbon, arată un proiect al unui raport ONU obţinut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Varianta finală a raportului de la adunarea IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) al ONU urma să fie publicată în luna octombrie. Acesta reprezintă documentul care ghidează ţările în combaterea schimbărilor climatice.

Încălzirea globală cauzată de acţiunile oamenilor ar depăşi 1,5°C până în 2040, dacă emisiile continuă să aibă aceeaşi rată, arată raportul, însă ţările pot păstra nivelul ei sub acest nivel dacă fac schimbări „rapide şi semnificative”.

În temeiul Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice, aproximativ 200 de ţări şi-au luat angajamentul să menţină creşterea temperaturii medii la nivel global mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale şi să continue eforturile de a o limita la 1,5°C.

Climatologul şi analistul Bill Hare spune că proiectul raportului arată cu mare claritate cât de repede trebuie să acţioneze ţările privind limitarea emisiilor de carbon.

Între acţiunile necesare se numără tranziţia la surse de energie regenerabilă, folosirea în sectorul transporturilor a electricităţii cu zero emisii de carbon, îmbunătăţirea managementului în agricultură şi oprirea defrişărilor.

„Încălzire de două grade şi recifele de corali nu au nicio şansă. La 1,5 grade, ele au o şansă modestă de supravieţuire”, a spus Hare, citat de The Guardian.

El a adăugat că, în cazul în care emisiile continuă în aceeaşi măsură, nu există nicio şansă de a limita creşterea temperaturii globale chiar şi la 3°C.

Raportul mai demonstrează că pericolele pentru creşterea economică, în cazul ţărilor dezvoltate, sunt mai mari la 2°C decât la 1,5.

Directorul executiv al Greenpeace International, Jannifer Morgan, susţine că momentul adevărului a venit pentru liderii mondiali, iar fezabilitatea atingerii scopurilor Acordului de la Paris a fost o decizie politică.

În acelaşi acord, guvernele au convenit ca, la fiecare cinci ani, să comunice contribuţiile lor pentru a stabili obiective mai ambiţioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.