Un proiect care prevede instalarea unor geamanduri de mari dimensiuni pe fluviul Rio Grande cu scopul de a descuraja migranţi - supranumiţi "espaldas mojadas" (”spate ude” în spaniolă) din Mexic să-l traverseze în statul Texas, prezentat săptămâna trecută de către guvernatorul Greg Abbott, a fost atacat în justiţie în weekend, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această instalare începe azi”, anunţa vineri pe Twitter guvernatorul, postând imagini cu camioane care transportau geamanduri portocalii uriaşe.

Rio Grande, care izvorâşte din Munţii Stâncoşim în Colorado (vest), traversează New Mexico şi Texas şi se varsă în Golful Mexicului (sud-est), constituie o frontieră internaţională naturală între Statele Unite şi Mexic cu o lungime de aproximativ 2.000 de kilometri.

În Mexic, fluviul se numeşte Rio Bravo şi este reglementat prin tratate între cele două ţări.

”Aceste geamanduri vor împiedica oameni să se apropie de frontieră. Iar acest peroces începe mai mult sau mai puţin imediat”, anunţa guvernatorul într-o conferinţă de presă.

Directorul departamentului însărcinat cu securitatea publică Steve McCraw a anunţat în această conferinţă de presă că acest sistem vizează să securajeze migranţii să încerce să traverseze fluviul şi să se înece şi că urmează să fie desfăşurat pe o lungime de 300 de metri, în dreptul unui punct de trecere a frontierei denumit Eagle Pass.

Guvernatorul Greg Abbott îl acuză cu regularitate pe preşedintele democrat Joe Biden că nu ia măsurile necesare în vederea împiedicării unor fluxuri de migranţi din Mexic şi a anunţat că impune singur această măsură.

Administraţia federală americană nu a reacţionat imediat după acest anunţ.

Însă un antreprenor local i-a luat-o înainte sâmbătă şi încearcă să blocheze această măsură.

Proprietarul Epi's Canoe and Kayak Team, o societate care organizează tururi cu caiacul, Jessie Fuentes, a sesizat justiţia, ”pentru că locul prevăzut al instalării acestor geamanduri este exact acolo unde (afacerea îşi) organizează activităţile, iar acest lucru va aduce atingere operaţiunilor” sale, a declarat AFP avocatul său, Carlos Flores.

Potrivit avocatului, guvernatorul nu este ”competent” în acest tip de instalaţie, care necesită o autorizaţie federală.

Guvernatorul i-a replicat pe Twitter că statul Texas ”are dreptul constituţional să-şi apere frontiera”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.