Un prim avion încărcat cu ”opt tone” de ajutoare, inclusiv ”material chirurgical”, a aterizat în Sudan, unde urmează să permită ”îngrijirea a 1.500 de pacienţi”, într-o ţară în care majoritatea spitalelor nu funcţionează din cauza unor confruntări între doi generali rivali relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul, la bordul căruia se află şi personal umanitar, a decolat de la Amman, în Iordania, şi a aterizat la Port-Sudan, un oraş de frontieră situat la 850 de kilometri est de Khartoum, unde se concentrează confruntările armate.

Spaţiul aerian sudanez este închis de la 15 aprilie, după ce confruntările armate au izbucnit pe aeroportul din Khartoum.

Potrivit Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), încărcătura constă în ”produse anestezice, pansamente, material de sutură şi alte articole chirurgicale”.

Acest material ”va permite îngrijirea a 1.500 de răniţi. Sperăm acum să-l livrăm rapid celor mai mari spitale din Khartoum”, le-a declarat unor jurnalişti directorul regional al CICR, Patrick Youssef.

Însă, avertizează el, în vederea trimiterii ajutoarelor, ”avem nevoie de multe garanţii de securitate atât la Khartoum, cât şi la Darfur”, unde continuă majoritatea confruntărilor armate, care s-au soldat în mai bine de două săptămâni cu peste 500 de morţi.

La Darfur situaţia este ”foarte dificilă”, subliniază el, unde ”se deplasează populaţii. În vrenuri normale îi urmăream, dar în situaţia actuală este imposibil”.

Medicii din Sudan îndeamnă la restabilirea alimentării cu apă şi electricitate şi la plecarea unor combatanţi care ocupă anumite spitale.

Ei cer soluţii alternative ale celor 15 spitale bombardate şi echipe care să înlocuiască medici care muncesc neîncetat de două săptămâni.

”Doar 16% dintre spitale funcţionează la Khartoum, potrivit ONU, iar situaţia este catastrofală din cauza lipsei de medici şi de material medical”, trage un semnal de alarmă Youssef.

El subliniază că, ”în vremuri normale un spital este necesar să fie reaprovizionat la două zile, pe timp de război, ca acum, când spitalele sunt jefuite şi atacate, acest termen este şi mai scurt”.

Medicii cer resurse în vederea preluării a ”12.000 de bolnavi” care ”riscă să moară”, fără dializă la spitale, unde stocurile s-au epuizat, iar generatoarele se află în pană de carburant.

”CICR se pregăteşte să închirieze un al doilea avion, pentru a trimite şi mai multe ajutoare medicale şi personal umanitar”, anunţă organizaţia internaţională, cu sediul la Geneva.

”Sperăm ca acest lucru să deschidă calea lucrătorilor umanitari, pentru ca ei să poată ajuta la soluţionarea crizei” , îşi exprimă speranţa Youssef.

Începând de la 15 aprilie, 528 de persoane au fost ucise, iar alte peste 4.000 au fost rănite, potrivit Ministerului sudanez al Sănătăţii.

Însă acest bilanţ este provizoriu, iar accesul la multe cadavre împrăştiate pe străzi este imposibil.

”Semiluna Roşie se află pe străzi pentru a încerca să recupereze cadavrele”, anunţă Youssef.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.