Un convoi organizat de către Statele Unite a permis evacuarea unor cetăţeni americani şi din alte ţări, care fug din calea confruntărilor armate din Sudan, către oraşul de coastă Port-Sudan, de unde se pot îmbarca către Arabia Saudită, anunţă Departamentul de Stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această operaţiune are loc după alte operaţiuni prin care au fost evacuaţi membri ai personalului diplomatic american şi ”sute de cetăţeni americani” care au putut să părăsească Sudanul în convoaie terestre, aeriene sau pe mare, a anunţat sâmbătă diplomaţia americană.

EVAVUARE LA JEDDAH

În convoi se aflau şi ”angajaţi locali şi cetăţeni din ţări aliate şi partenere şi au sosit la Port-Sudan la 29 aprilie”, a anunţat într-un comunicat un purătror de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Din acest port, situat la Marea Roşie, ”îi ajutăm pe cetăţenii americani şi pe celelalte persoane eligibile să-şi continue drumul până la Jeddah, în Arabia Saudită, unde personal american suplimentar se află la faţa locului pentru a fruniza servicii consulare de urgenţă”, precizează el.

Departamentul american al Apărării a anunţat, în alt comunicat, că a desfăşurat ”mijloace de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în susţinerea căilor de evacuare aeriene şi terestre” şi a trimis ”mijloace navale să asucă susţinerea necesară pe coastă”.

Departamentul de Stat nu spune câte persoane sunt evacuate în această operaţiune.

Un purtător de cuvânt anunţa vineri că aproape 5.000 de persoane s-au aflat în contact cu Departamentul de Stat pentru a putea părăsi Sudanul, dar că era imposibil să se ştie câte se aflau în ţară şi voiau să plece.

Diplomaţia americană nu precizează, în acest comunicat dacă vor mai fi organizate şi alte convoaie în viitor.

PESTE 500 DE MORŢI

Confruntări armate aprige şi sângeroase între armata sudaneză şi paramilitari au intrat în a treia săptămână, încălcând un nou armistiţiu.

Sudanul este cuprins de haos după declanşarea, la 15 aprilie, a unei lupte sângeroase pentru putere între comandantul armatei sudaneze Abdel Fattah al-Burhan şi numărul său doi, Mohamed Hamdane Daglo, alias ”Hemedti”, care conduce temutele Forţe de Susţinere rapidă (FRS).

Confruntările armate s-au soldat cu cel puţin 528  de morţi şi 4.599 de răniţi, potrivit unor date oficiale comunicat sâmbătă.

Zeci de mii de sudanezi au fugit către ţări vecine - Egipt, Etiopia, Ciad şi Sudanul de Sud, iar ţări străine procedează la evacuări masive ale cetăţenilor lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.