Un preot ucrainean acuzat că a divulgat informaţii despre poziţiile trupelor ucrainene în Rusia a fost condamnat la 12 ani de închisoare, a anunţat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

SBU a precizat că preotul Bisericii Ortodoxe Ucrainene din oraşul Lîsîceansk ”a transmis ocupanţilor informaţii despre poziţiile de luptă ale trupelor ucrainene în oraş, precum şi în zona Severodoneţk” din regiunea Lugansk.

SBU a adăugat că preotul i-a ”informat” şi pe ruşi cu privire la localnicii care ar putea rezista ocupaţiei.

Preotul a fost arestat în luna aprilie, cu două luni înainte ca Lîsîceanskul să cadă în mâinile forţelor ruse.

SBU a mai menţionat că preotul a fost recrutat de Rusia în timpul unei vizite în 2014 şi că de atunci s-a aflat în contact permanent cu un lider al Republici Populare Lugansk.


De asemenea, clericul a strâns dovezi împotriva altor doi informatori ruşi din aceeaşi regiune, inclusiv un alt preot din Lugansk.

Doi ucraineni ar fi fost răpiţi după ce el a furnizat ruşilor informaţii. SBU a precizat că preotul se află în prezent pe teritoriul ocupat.

Guvernul ucrainean a început să ia măsuri împotriva unor lăcaşuri şi preoţi ai Bisericii Ortodoxe şi a propus o nouă lege care să interzică funcţionarea organizaţiilor religioase ”afiliate centrelor de influenţă” din Rusia.

”Din păcate, nici măcar teroarea rusă şi războiul pe scară largă nu au convins unele cifre că merită să depăşim tentaţia răului. Ei bine, trebuie să creăm condiţii în care niciun actor care depinde de statul agresor nu va avea ocazia să manipuleze ucrainenii şi să slăbească Ucraina din interior”, a declarat săptămâna trecută preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

SBU a percheziţionat o mănăstire creştin ortodoxă istorică din Kiev, Lavra Pecerska, pe 22 noiembrie, ca parte a unui efort de a contracara ”activităţi subversive” suspecte ale serviciilor speciale ale Rusiei.

”Toate organismele responsabile cu asigurarea securităţii naţionale trebuie să intensifice măsurile în vederea identificării şi contracarării activităţilor subversive ale serviciilor speciale ruseşti în mediul religios al Ucrainei. Şi să aplice sancţiuni personale — numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai spus Zelenski.

În luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a întrerupt oficial relaţiile cu Biserica Ortodoxă Rusă şi liderul acesteia, Patriarhul Chiril, pe fondul războiului din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.