Un palestinian a fost ucis, iar alţi 15 au fost răniţi în ciocniri cu armata israeliană de-a lungul barierei de securitate care desparte Israelul de Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerul Sănătăţii, un bărbat în vârstă de 26 de ani a murit din cauza rănilor împuşcate în abdomen în aceste noi violenţe, soldate cu cel puţin 15 răniţi, dintre care unul se afla în stare gravă.

Potrivit unui jurnalist AFP aflatîn Fâşia Gaza, manifestaţii pătate de tiruri de proiectile au avut loc joi seara în diverse locuri, de-a lungul acestei bariere extrem de securizate.

Palestinieni se reunesc de mai multe nopţi în aceste zone, pentru a arunca cu proiecile în direcţia unor militari israelieni, care uneori ripostează.

Un tânăr trăgător israelian de elită, Barel Hadaria Shmueli, în vârstă de 21 de ani, a murit săptămâna aceasta din cauza unor lovituri la cap, la 21 august, în ciocniri de-a lungul acestei bariere de la frontieră.

Timp de peste un an, începând din 2018, adunări săptămânale au avut loc în Fâşia Gaza, cerând ridicarea blocadei şi ”dreptul la întoarcere” pe pământul lor al palestinienilor împinşi la exil la înfiinţarea Israelului, în 1948.

Aproximativ 350 de palestinieni au fost ucişi în tiruri ale militarilor israelieni, iar opt opt israelieni au fost de asemenea ucişi.

În mai, în urma unor manifestaţii ale palestinienilor la Ierusalim, Hamas a lansat din Fâşia Gaza un baraj de rachete către Israel, un preludiu al unui război de 11 zile între mişcarea islamistă palestiniană şi iisraelieni.

În urma unui armistiţiu obţinut în urma uneimedieri în Egipt, schimburi de tiruri şi violenţe sporadice continuă.

Israelul a efectuat duminică raiduri aeriene în Fâşia Gaza, în urma lansării unor baloane incendiare către teritoriul israelian din enclavă.

Israelul, care menţine o blocadă împotriva Fâşiei Gaza din 2007, anul în care Hamasul a ajuns la putere în enclavă, a relaxat miercuri restricţiiimpuse acestui teritoriu sărac în mai.

Israelul a redechis astfel complet punctul de trecrea mărfurilor de la Kerem Shalom şi a extins zona de pescuit palestiniană, subliniind însă că aceste măsuri sunt condiţionate de situaţia securităţii în enclavă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.