Justiţia din Georgia a condamnat marţi un reprezentant al opoziţiei la opt luni de închisoare, la câteva zile după ce patru opozanţi au fost încarceraţi, în toiul unui val de represiune în această ţară don Caucaz, relatează AFP.
Un tribunal de la Tbilisi l-a condamnat pe unul dintre liderii Partidului Ahali, aflat în opoziţie, Nika Gvaramia, la opt luni de închisoare şi interzicerea exercitării unor funcţii publice pe o perioadă de doi ani, a declarat AFP avocatul acestuia, Dito Sadzaglişvili.

Almost every Georgian opposition leader is now in jail:
— Rusudan Djakeli(@rusudanjakeli) June 25, 2025
1. Mamuka Khazaradze – arrested, sentenced
2. Badri Japaridze – arrested, sentenced
3. Zurab Japaridze – arrested, sentenced
4. Nika Melia – arrested, sentencing pending
5. Nika Gvaramia – arrested, sentencing pending
6.… pic.twitter.com/1jqdE2tt5w
”Verdictul este ilegal şi face parte din tentativa Guvernului de a zdrobi orice disidenţă ăîn Georgia”, acuză avocatul.
Nika Gvaramia, la fel ca alţi patru opozanţi gerorgieni condamnaţi recent la închisoare, a fost inculpat după ce a refuzat să fie audiat într-o Comisie parlamentară de anchetă cu privire la posibile abuzuri comise în timpul preşpedinţiei lui Mihail Saakaşvili, care a condus Georgia în perioada 2004-2013.
Amnesty International (AI) a cerut săptămâna trecută eliberarea deţinuţilor, acuzând o ”intrumentalizare” a acestei această Comisii ”controversate” în ”ţintirea” opoziţiei.
Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili este încarcerat în Georgia din 2021 şi a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 12 ani şi jumătate de închisoare în urma unor multiple acuzaţii de delapidare.
Georgia se află într-o criză politică după o victorie a Partidului Visul Georgian în alegerile legislative din octombrie 2024, nerecunoscute de către opoziţie, care le denunţă drept un scrutin trucat.
The leader of Georgia's opposition, Nika Gvaramia, was detained in Tbilisi during protests against halting EU talks. pic.twitter.com/1MvakJayFb
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 5, 2024
La sfârşitul lui 2024, Guvernul anunţa că suspendă procesul de aderarea la Uniunea Europeană (UE), provocând manifestaţii mari ale opoziţiei, reprimate de către putere prin violenţă şi arestări ale unor activişti şi manifestanţi.
Autorităţile georgiene sunt acuzate de către criticii lor de faptul că se afundă într-o derivă autoritaristă inspirată din metodele represiunii în Rusia şi de gaptul că vor să apropie Georgia de Moscova, acuzaţii pe care acestea le dezmint.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.