Urme ale unui al doilea insecticid - după fipronil -, interzis în fermele de păsări, şi anume amitrazul, sunt căutate în prezent în ouă, în Franţa, deoarece acesta a fost folosit în ”puţin peste zece ferme” de găini ouătoare, a anunţat Ministerul Agriculturii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce Guvernul olandez a dezvăluit miercuri că un al doilea insecticid ”mortal de toxic” a fost folosit de Chickfriend, prestatarul de servicii incriminat în scandalul cu fipronil, ministerul francez a aflat că această nouă substanţă incriminată a fost folosită în Franţa.

”În afară de fipronil, am dorit să facem bilanţul asupra ansamblului tratamentelor antiparazitare, în lupta împotriva păduchelui roşu al găinilor, practicate în fermele franceze. Asta cu ocazia intensificării acestor anchete, care trebuie să se încheie la sfârşitul lui august, după ce am primit informaţii în două departamente cu privire la utilizarea amitrazului în un pic mai mult de zece ferme”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la minister directorul general adjunct însăcinat cu Alimentaţia Loïc Evain.

Evain nu a dorit să dezvăluie imediat care sunt departamentele respective.

”O căutare de reziduuri ale acestei substanţe în ouă la ferme vizate este în curs”, a anunţat ministerul, care a cerut Agenţiei pentru Securitate Sanitară (Anses) ”să evalueze eventualul risc sanitar pe care-l reprezintă prezenţa unor asemenea reziduuri în ouă”.

Evain a precizat că amitrazul nu a fost folosit în mod direct asupra găinilor, ci ”drept dezinfectant în perioada de curăţenie”, după plecarea păsărilor la finalul producţiei şi sosirea altora. El nu era în măsură, imediat, să dea informaţii despre mărimea acestor ferme.

Consecinţa acestei descoperiri a condus la organizarea, miercuri, la Paris, a unei ”reuniuni cu ansamblul filierei avicole” şi veterinari.

Între timp, la Bruxelles, Comisia Europeană (CE) a convocat un comitet de experţi pe tema acestei crize a ouălor contaminate.

Spre deosebire de fipronil, a cărui utilizare este interzisă în producţiile animale, amitrazul este autorizat ca medicament veterinar în tratamentul antiparazitar al rumegătoarelor, porcilor şi albinelor.

INTERZIS LA PĂSĂRI

În schimb ”el nu are aurtorizare de punere pe piaţă în filiera păsărilor, indiferent că este vorba despre tratamentul animalelor ori dezinfectarea imobilelor goale în care sunt crescute, deoarece niciun dosar de cerere nu a fost depus la Comisia Europeană”, precizează ministerul.

Această moleculă ”este interzisă pentru că nu este autorizată, ea nu este interzisă pentru că este periculoasă”, a insistat Evain.

ONG-ul Foodwatch a denunţat, într-un comunicat, ”informaţii cu pipeta”, afirmând că Belgia a alertat Franţa cu privire la al doilea produs încă din iulie.

Ministerul a anunţat miercuri că nu a fost alertat de instanţele europene.

În ceea ce priveşte utilizarea frauduloasă a fipronilului, 32 de produse fac obiectul unor retrageri de pe piaţă din cauza unei concentraţii superioarei limitei autorizate.

Până în prezent, ”peste 520 de autocontroale au fost efectuate de către întreprinderile franceze, mai ales de către cele 15 cele mai vizate dintre ele de riscul contaminării cu fipronil”, anunţă ministerul, care aminteşte că ”34 de autocontroale s-au dovedit pozitive, antrenând retragerea de la vânzare a bunurilor contaminate”.

”În paralel, controlalele oficiale continuă în centre de condiţionare, instalaţii de procesare şi la angrosişti francezi identificaţi ca destinatari de ouă sau produse din ouă contaminate provenind din Belgia şi Olanda”, continuă ministerul.

La cererea Direcţiei Generale a Alimentaţiei şi Direcţiei Generale a Concurenţei, Consumului şi Reprimării Fraudelor (DGCCRF), 750 de prelevări de oră sau de produse din ouă vor fi realizate în următoarele săptămâni.

Aceste prelevări vor fi efectuate în puncte de vânzare, dar şi în întreprinderi care au primit produse suspecte. Rezultatele vor fi puse la dispoziţia publicului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.