Un austriac de extremă dreapta, Herbert Fritz, în vârstă de 64 de ani, este încarcerat în Afganistan, unde s-a dus în mai, anunţă Ministerul austriac de Externe, iar mişcarea neonazistă care a cerut eliberarea acestuia evocă acuzaţii de spionaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Talibanii, contactaţi de AFP, au anunţat marţi că ”nu deţin informaţii” în acest subiect, potrivit unui adjunct al purtătorului de cuvânt al Ministerului taliban de Externe, Zia Ahmad.

Guvernul austriac a anunţat luni, într-un comunicat, ”arestarea unui cetăţean care a călătorit în Afganistan în mai, încălcând un avertisment în vigoare de zeci de ani”.

”EXPERT ÎN AFGANISTAN”

Ziarul Der Standard dezvăluie că acest bărbat, în vârstă de 64 de ani, este un fost profesor, cunoscut ca fiind un activist neonazist şi care se prezintă drept un ”expert în Afganistan” pe forumuri online.

El a fost în Afganistan în toamnă şi a povestiti unei reviste că această ţară este ”din nou sigură”.

Neonazişti austrieci au ceut sâmbătă, pe reţeaua de socializare Telegram, ca bărbatul să fie eliberat.

Ei i-au dezvăluit identitate - Herbert Fritz - şi precizează că este deţinut de aproape o lună de zile.

”La 7 iunie, el a fost plasat la izolare, într-o celulă, la Kabul. Sistemul judiciar taliban are intenţia să-l judece, în următoarele patru săptămâni, cu privire la acuzaţia absurdă de spionaj”, scriau ei.

Ministerul austriac de Externe, care se află în contact cu familia neonazistului, subliniază că acordarea unei asistenţe consulare unor persoane aflate în pericol în Afganistan ”este posibilă doar în mod foarte limitat”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.