Pompieri argentinieni luptau împotriva unui incendiu ”scăpat de sub control” în Parcul Naţional Los Alerces, în Patagonia, care a devastat aproximativ 600 de hectare în acest sit clasat în Patrimoniul Mondial al UNESCO, potrivit agenţiei oficiale argentiniene de presă Telam, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plină vară australă, temperaturi-record - de peste 40°C - se înregistrează în aceste zile în Patagonia argentiniană, o regiune deşertică de obicei rece şi măturată de rafale puternice de vânt situată în sudul extrem al ţării.

 Brigadieri şi personal din provincia Chubut încercau să împiedice flăcările să atingă oraşele vecine Esquel şi Trevelin, situate la aproximativ 2.000 de kilometri sud-vest de Buenos Aires.

”Incendiul a scăpat de sub control”, a anunţat sâmbătă directorul Departamentului luptei împotriva incendiilor, comunicaţiilor şi Situaţiilor de urgenţă (ICE), Mario Cardenas, al parcului naţional, clasat în Ptrimoniul Mondial UNESCO în 2017.

Incendiul a izbucnit joi seara şi a ars peste 577 de hectare de pădure, depăşind perimetrul parcului, potrivit aceleiaşi surse.

Condiţiile ”sunt defavorabile, pentru că avem în continuare multe rafale de vânt şi temperaturi ridicate. Acest lucru ne face munca foarte grea”, a declarat Cardenas.

Incendiul se află în zona pârâului Centinela, în apropierea Golfului Rosales, potrivit Telam.

Parcul Naţional Los Alerces anunţa vineri seara pe site că o dronă a survolat zona pentru a evalua înaintarea incendiului şi că echipe de pompieri din Esquel şi Trevelin ”sunt prezente pentru a proteja oraşele apropiate de incendiu”.

Temperaturi-record înregistrate în Patagonia argentiniană au determinat provinciile Chubut şi Rio Negro să declare starea de urgenţă - până în aprilie -, din cauza riscurilor unor incendii.

Parcul Naţional Los Alerces acoperă 188.379 de hectare, cu o zonă-tampon de 207.313 hectare.

Glaciaţiunile succesive au modelat perisajul regiunii şi au creat o varietate de forme spectaculoase - circuri glaciare, şiruri de iazuri, lacuri cu apă clară, văi suspendate, roci în formă de oi şi văi în formă de ”U”.

În el se află ultimele parcele de păduri patagoniene compacte şi numeroase specii de faună şi floră endemice şi ameninţate, inclusiv cea mai veche populaţie de zadă sau chiparos din Patagonia, un conifer enedemic în America de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.