Un incendiu brusc şi violent a distrus aproximativ 20 de case de lux pe coasta Californiei, unde pompieri luptau împotriva flăcărlor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest incendiu de vegetaţie, denumit ”Coastal Fire”, a izbucnit miercuri (ora locală) în comuna Laguna Niguel, pe dealuri care străjuiesc la Oceanul Pacific, la aproximativ 80 de kilometri sud de Los Angeles.

Alimentat de rafale de vânt dinspre Pacific, incendiul a cuprins aproximativ 80 de hectare de vegetaţie şi a condus la evacuarea a aproximativ 1.000 de locuitori dintr-o zonă rezidenţială de lux, în care casele valorează multe milioane de dolari.

Potrivit unei alese din comitatul Orange, Lisa Bartlett, rafale de vânt au contribuit la răpsândirea focului, însă mărmea vilelor a jucat şi ea un rol.

”Dacă vă uitaţi la mărimea locuinţelor, există atât de multe materiale combistibile care ard rapid. Iar vântul suflă şi flăcările sar de la casă la casă”, a declarat cotidianului Los Angeles Times Lisa Bartlett, în a cărei circumscripţie se află Laguna Niguel.

Şeful pompierilor din comitatul Orange Brian Fennessy consideră că acest sinistru ilustează încă o dată faptul că regiunea, la fel ca o mare parte a vestului Statelor Unite, este expusă de-acum întregul an riscului unor incendii, din cauza unei secete cronice.

”Este trist să o spunem, dar suntem pe cale să ne obişnuim cu asta. Vânturile înregistrate sunt normale (...). Focul se răspândeşte foarte rapid în această vegetaţie foarte, foarte uscată”, a declarat el.

Cauzele izbucnirii incendiului erau necunoscute în acest stadiu, însă operatorul local de electricitate, Southern California Edison, a raportat autorităţilor californiene faptul că a înregistrat o ”activitate” în circuitele sale cam în acelaşi timp.

Incendiile sunt frecvente în vestul Statelor Unite, dar au devenit tot mai intense, din cauza încălzirii globale provocate de activitatea umană, mai ales în domeniul energiei fosile, care agravează o secetă cronică.

În California, temperatura medie în cursul verii a fost cu 1,6°C mai mare decât nivelul de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.