Cel mai înalt oficial american pentru ajutor umanitar a calificat drept "o piatră de hotar îngrozitoare" un raport care avertizează că foametea va izbucni în nordul Fâşiei Gaza până în luna mai şi a îndemnat Israelul să deschidă mai multe rute terestre pentru a livra ajutoare în enclavă, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Continuăm să solicităm Israelului să deschidă mai multe rute terestre în Gaza şi să reducă blocajele şi întârzierile de inspecţie pentru ca punctele de trecere terestre să funcţioneze la capacitate maximă, chiar dacă urmărim opţiuni aeriene şi maritime pentru a suplimenta aceste rute terestre", a declarat într-o declaraţie administratorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Samantha Power.
 
Raportul, publicat de Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară (IPC), a precizat că luptele susţinute şi lipsa ajutorului umanitar înseamnă că foametea este acum "iminentă în gubernia nordică" din Gaza şi "se preconizează că va avea loc oricând între jumătatea lunii martie şi mai 2024". 
 
Power a declarat că "nivelurile catastrofale de foamete şi malnutriţie" detaliate în raport "ar trebui să fie de neimaginat în epoca actuală, dar pentru sute de mii de palestinieni din Gaza, aceasta este realitatea".
 
"Cu doar două declaraţii anterioare de foamete în secolul XXI, aceasta este o piatră de hotar îngrozitoare", a adăugat ea.
 
Gaza se confruntă cu o crriză. Toate cele 2,2 milioane de persoane din Gaza nu-şi pot satisface nevoile alimentare, aproape 677.000 de persoane suferind în prezent de foamete catastrofală.
 
În cazul în care conflictul se agravează, se preconizează că acest număr va creşte şi va include jumătate din populaţie până la jumătatea lunii martie şi jumătatea lunii iulie.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.