Generalul nord-coreean Kim Yong-chol şi fiica lui Donald Trump, Ivanka, au asistat duminică la ceremonia de încheiere a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă, o nouă ilustrare a ”Jocurilor Păcii” promovate de Seul, precedată însă de un schimb de replici dure între Washington şi Phenian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor imagini din zona VIP a stadionului olimpic sud-coreean, Moon Jae-in a strâns mâna Ivankăi Trump, iar imediat după aceea pe a generalului Kim Yong-chol, aşezat cu un rând în spatele fiicei preşedintelui american.

Însă reprezentanţii Coreei de Nord şi Statelor Unite par să nu fi intrat în contact direct.

Anterior, delegaţia nord-coreeană, condusă de generalul controversat, considerat un ”criminal de război” de opoziţia sud-coreeană, a fost primită de viceministrul Unificării de la Seul, Chun Hae-sung, la postul de frontieră Dorasan.

Venirea lui Kim Yong-chol a provocat furia opoziţiei conservatoare sud-coreene, pentru că el este suspectat că a ordonat să se tragă cu torpile în corveta sud-coreeană Cheonan în 2010, când au fost ucise 46 de persoane. Phenianul a respins mereu orice responsabilitate.

Câteva sute de persoane şi aleşi conservatori au manifestat în apropierea frontierei, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi au solicitat ca Kim Yong-chol ”să ceară iertare familiilor victimelor”, potrivit unei banderole.

El nu este vizat de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU, ci de sancţiuni unilaterale sud-coreene şi o blocare a activelor sale.

FRENEZIE DIPLOMATICĂ

Prezenţa la Pyeonchang a acestei delegaţii de opt membri este o ultimă ilustrare a freneziei diplomatice care a cuprins peninsula după ce Nordul a anunţat, spre surprinderea generală, pe 1 ianuarie, că va participa la JO de la Pyeongchang.

După doi ani de amplificare a tensiunilor, din cauza avansării în viteză a Phenianului către armama atomică, Coreea de Nord s-a lansat de la începutul anului într-o ofensivă de şarm faţă de comunitatea internaţională în timpul acestor Jocuri, pe care Seulul le-a prezentat drept ale ”păcii”.

La ceremonia de deschidere, liderul nord-coreean Kim Jong-un a trimis-o pe sora sa Kim Yo-jong, care s-a aflat la doar câteva rânduri distanţă de vicepreşedintele american Mike Pence.

În cursul acestei prime vizite în Sud a unui membru al dinastiei care conduce Nordul de decenii, ea a l-a invitat pe Moon la un summit la Phenian. Acesta din urmă s-a ferit, până în prezent, să răspundă acestei invitaţii.

Moon s-a întâlnit cu Kim timp de o oră, a anunţat preşedinţia sud-coreană fără să ofere detalii.

Jucând cartea destinderii cu Sudul, unii experţi cred că Nordul a încercat să-şi poleiască imaginea, pentru a obţine o flexibilizare a sancţiunilor internaţionale ce-i sunt impuse din cauza programelor sale militare interzise şi de a încerca să creeze disensiuni între Seul şi Washington.

Însă, un semn că acest ”armistiţiu olimpic” nu a soluţionat nimic în dosarul nuclear, Donald Trump a anunţat noi sancţiuni unilaterale contra Coreei de Nord, care l-a acuzat că aduce ”norii războiului” deasupra peninsulei.

”Aşa cum am spus-o de multe ori, noi considerăm orice tip de blocadă un act de război contra noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat de agenţia oficială KCNA.

”Trump încearcă să ne facă să ne schimbăm prin aceste sancţiuni şi declaraţiie sale ostile, ceea ce-i arată ignoranţa în ceea ce ne priveşte”, a avertizat Ministerul nord-coreean.

”Noi avem deja armele noastre nucleare, o sabie a dreptăţii dragi pentru a ne proteja de acest fel de ameninţare a Statelor Unite”.

Noile sancţiuni vizează 50 de societăţi de transport maritim şi nave care, potrivit Executivului american ajută Phenianul să ocolească numeroase restricţii cărora le este supus regimul.

Preşedinţia sud-coreeană a dat asigurări, mai târziu, că, în cursul întâlnirii sale cu delegaţia nord-coreeană, Coreea de Nord s-a arătat ”dispusă” să poarte discuţii cu Statele Unite.

Delegaţia nord-coreeană ”a convenit că negocierile intercoreene şi relaţiile Nordului cu Statele Unite ar trebui să se îmbunătăţească în acelaşi timp”, a dat asigurări preşedinţia sud-coreeană într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.