Generalul-locotenent Ismaël Wagué, ministrul reconcilierii naţionale în guvernul militar de la Bamako, a folosit sâmbătă limbajul Moscovei pentru a lăuda rezultatele cooperării pe care au avut-o în lupta împotriva terorismului, spunând că în felul acesta s-a reuşit „denazificarea” ţării, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Generalul, ale cărei declaraţii au fost difuzate sâmbătă în emisiunea de ştiri a postului public de televiziune din Mali, a folosit expresia preferată de Moscova pentru a-şi justifica invazia din Ucraina la o recepţie la ambasada Rusiei din Bamako, organizată pe 9 mai pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a victoriei ruse în cel de-al Doilea Război Mondial.

În declaraţia sa, generalul Wagué, unul dintre oamenii forte ai juntei de la putere, a salutat parteneriatul cu Rusia, ai cărei mercenari Wagner i-au înlocuit pe soldaţii francezi de când armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020. Ministrul a început prin a „mulţumi sincer Federaţiei Ruse, preşedintelui său Vladimir Putin”, pentru „sprijinul său neclintit pentru forţele de securitate” din Mali.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Datorită acestei cooperări ruso-maliene în domeniul securităţii, a adăugat el, „suntem în plin proces de denazificare a ţării noastre prin înfrângerea eficientă a terorismului”.

Termenul „denazificare” a fost folosit de mai multe ori de liderul rus Vladimir Putin pentru a-şi justifica agresiunea împotriva Ucrainei, lansată la 22 februarie 2022. Potrivit şefului de la Kremlin, Rusia luptă pentru „a elimina ameninţarea reprezentată de regimul neonazist apărut în Ucraina în 2014”. Pentru a-şi alimenta propaganda, Vladimir Putin se bazează pe existenţa unor grupări precum Batalionul Azov, care a devenit parte a Gărzii Naţionale Ucrainene în 2014 şi care încă afişează svastici, sau a unor mici partide politice ucrainene ultranaţionaliste, uneori antisemite, precum coaliţia Pravî Sektor sau Svoboda.

În Mali, soldaţii ruşi ataşaţi Ministerului Apărării (care îi înlocuiesc treptat pe foştii mercenari Wagner de la moartea fondatorului acestora, Evgheni Prigojin) luptă alături de forţele maliene împotriva grupurilor teroriste armate care sunt ataşate ideologiei islamiste mai degrabă decât ideologiei din „Mein Kampf”.

„Suntem umăr la umăr cu Federaţia Rusă pe scena internaţională şi ne asumăm poziţia cu mândrie”, a declarat generalul, subliniind importanţa acestei cooperări pentru „suveranitatea” statului Mali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.