Un fost agent CIA, principala agenţie americană de informaţii, Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă d 71 de ani, a pledat vinovat de ”conspiraţie în vederea colectării şi livrării de informaţii despre apărarea naţională” Chinei, anunţă Departamentul american al Justiţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alexander Yuk Ching Ma, originar din Hong Kong şi naturalizat american, a recunoscut că a dat în 2001 ”o cantitate importantă de informaţii clasificate despre apărarea naţională a Dtatelor Unite”, într-o întâlnire, unei agenţii de informaţii din Shanghai, în contextul în care nu mai era un angajat al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) de 12 ani.

Această întâlnire ar fi fost iniţiată de către alt angajat CIA, originar din Shanghai şi de asemenea naturalizat american, identificat în comunicatul Departamentului american al Justiţiei drept ”co-conspiratorul nr. 1”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”La sfârşitul celei de a treia zi” a întâlnirii într-un hotel din Hong Kong, agenţii chinezi de informaţii ”i-au furnizat co-conspiratorului nr. 1 50.000 de dolari în numerar, pe care Yuk Ching Ma i-a numărat”, se arată în comunicat.

Cei doi bărbaţi ”au acceptat totodată la acel moment să continue să ajute” serviciul de informaţii din Shanghai.

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a fost angajat de către poliţia federală americană (FBI) în Hawaii pentru a lucra ca lingvist.

FBI, ”cunoscând legăturile lui Yuk Ching Ma cu informaţiile chineze”, l-a recrutat ”în cadrul unui plan de anchetă”, pentru a lucra într-un birou izolat ”în care activităţile sale puteau fi supravegheate”, precizează departamentul.

În 2006, "Yuk Ching Ma l-a convins pe conspiratorul nr.1 să identifice doi bărbaţi în forografii” date de către serviciul chinez de informaţii.

Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la FBI până în 2012.

Departamentul Justiţiei anunţă că filialele din Honolulu şi Los Angeles au participat la anchetă, însă nu precizează cum a fost demascat Yuk Ching Ma.

În cazul în care un acord cu justiţia prin care pledează vinovat este acceptat de către un tribunal, acesta prevede o pedeapsă de zece ani de închisoare care ar putea începe la 11 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.