Denis MacShane este autorul articolului laudativ la adresa social-democratului Liviu Dragnea, pe care l-a numit ”o speranţă pentru Europa”, în The Independent. Însă, fostul parlamentar laburist are propriile sale probleme cu legea, acesta fiind condamnat la şase luni de închisoare în 2013 pentru contabilitate mincinoasă, după ce procurorii britanici au descoperit că a falsificat un număr de 19 facturi pentru deconturi, cu o valoare de aproximativă 13.000 de lire sterline, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii Old Bailey l-au condamnat pe ex-parlamentarul laburist la şase luni de închisoare pentru contabilitate mincinoasă, însă acesta a petrecut doar şase săptămâni în spatele gratiilor înainte de a fi eliberat.

În timpul procesului, magistraţii britanici au atras atenţia asupra modului în care acesta a încălcat toată încrederea acordată, atunci când a falsificat un număr de 19 chitanţe pentru a deconta în mod ilegal o sumă totală de 12.900 de euro.

CITEȘTE ȘI The Independent despre Liviu Dragnea: Există încă speranţă pentru Europa - uitaţi-vă la România

”Lipsa de onestitate demostrată este una uriaşă, iar acesta a repetat fapta pentru o perioadă lungă de timp. Înşelăciunea a fost una calculată şi realizată într-un mod care să nu trezească suspiciuni”, se arată în decizia judecătorului Sweeney.

Judecarea cazului ex-parlamentarului a durat mai bine de patru ani şi jumătate, acesta fiind ulterior suspendat din rândul laburiştilor, deşi şi-a păstrat poziţia de colaborator la publicaţiile Guardian şi The Independent.

Se pare că falsificarea chitanţelor a fost descoperită încă din 2010, în timpul unei investigaţii a parlamentarilor din Camera Comunelor. Însă, aceştia au decis să ascundă contabilitatea mincinoasă prin intermediul unui privilegiu parlamentar.

Denis MacShane a descris modalitatea de falsificare a semnăturilor de pe chitanţele emise de Institutul de Politici Europene (EPI). De asemenea, ex-parlamentarul laburist a decontat mai multe chitanţe pentru a putea participa într-un juriu la o competiţie de cărţi de la Paris.

Contabilitatea mincinoasă se întinde pe o perioadă de trei ani, din ianuarie 2005 şi până în ianuarie 2008. Denis MacShane s-a oprit din falsificarea chitanţelor pentru deconturi doar după izbucnirea unui scandal imens, legat de cheltuielile decontate parlamentarilor de la Westminster.

Magistraţii britanici au decis să-l condamne doar la şase luni în spatele gratiilor după ce ex-parlamentarul laburist a returnat toţi banii.

Denis MacShane a avut o carieră de 18 ani în Camera Comunelor. De asemenea, în perioada 2002-2005 acesta a fost ministru de stat pentru Europa.

Acesta a scris miercuri un portret al social-democratului Liviu Dragnea intitulat ”Există încă speranţă pentru Europa - uitaţi-vă la România” şi publicat la secţiunea Voices de pe site-ul The Independent.

”După alegerea, în Bulgaria şi Republica Moldova, a unor candidaţi pro-Putin, capitalele europene respiră uşurate că România s-ar putea rupe de curentul din sud-estul Europei şi ar instala un premier pro-UE, pro-NATO, după alegerile naţionale din 11 decembrie. Într-o perioadă în care (formaţiunile de – n.r) centru-stânga din toată UE sunt într-o poziţie dificilă, sosirea lui Liviu Dragnea va înveseli social-democraţia europeană”, a scris Denis MacShane.

De asemenea, ex-parlamentarul laburist a lăudat promisiunile electorale ale liderului social-democrat, precum crearea unui Fond Suveran de Investiţii. 

Dragnea i-a explicat lui Denis MacShane, în cursul unei întâlniri la Stockholm, că vrea să elimine impozitul pe dividende şi TVA-ul la vânzările de locuinţe, să crească salariul minim pe economie, să ofere deduceri de taxe pentru familiile cu copii şi să convingă medicii să rămână în România.

În ceea ce priveşte UE, el a dat asigurări că România poate contribui la securizarea graniţelor externe ale blocului comunitar, un angajament care “va fi bine primit bine la Bruxelles şi Berlin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.