Un deputat ucrainean a provocat un val de indignare după ce i-a sugerat unei pensionare să-şi vândă câinele pentru a-şi plăti factura la gaze naturale, într-una dintre cele mai sărace ţări din Europa, obligând preşedinţia să intervină marţi în polemică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O locuitoare a unui sat din centrul ţării, Luibov Koliutşa, a intervenit vineri la telefon, într-un talk-show televizat, pentru a se plânge de facturile prea mari faţă de pensia sa, în valoare de 2.000 de grivne (72 de euro).

Răspunzându-i, un deputat din cadrul Partidului prezidenţial Servitorul Poporului Evghenii Bragar, în vârstă de 25 de ani, i-a sugerat pensionarei să -şi ”vândă” căinele ”de rasă” pentru a-şi ”plăti liniştită” facturile.

Această declaraţie a provocat furie în Ucraina, inclusiv în rândul colegilor lui Bragar, mai ales după ce presa a dezvăluit ulterior că ”Şarik”, câinele lui Liubov Koliutşa, este bătrân şi orb.

”Evghenii Bargar, eşti o brută”, a comentat pe Facebook Geo Leros, alt deputat din Partidul Servitorul Poporului, care îşi datorează popularitatea promisiunii de a ”sparge sistemul” vechilor elite şi de a aduce feţe noi în politică.

Pe reţele de socializare, utilizatorii au postat în masă poze cu animalele lor de companie, promiţând să nu le vândă.

”Câine pierdut. Seamănă cu 100-150 de metri cubi de gaze naturale”, ironizează o glumă populară.

Deputatul a sfârşit prin a prezenta ”scuze”, pe Facebook. ”Sunt novice în politică şi nu am învăţat încă să răspund la întrebări delicate”, a pledat el.

De asemenea, el a sunat-o pe Koliutşa pentru a-i cere scuze.

”L-am iertat. E prea tânăr”, a declarat pensionara pentru AFP.

Scandalul a ajuns însă până la preşedinţie, iar Volodimr Zelenski a ordonat Guvernului să analizeze situaţia în urma declaraţiei ”cinice” a parlamentarului, a declarat marţi pentru AFP o purtătoare de cuvânt, Iulia Mendel.

Ea a anunţat că autorităţile au descoprit că Luibov Koliutşa trebuia să plătească, în realitate, doar echivalentul a zece euro pe lună în contul gazelor naturale consumate, întrucât primeşte o subvenţie importantă de la stat, dar că aceasta este depusă în contul bancar al partenerului său, ceea ce pensionara nu ştia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.