Un important contingent american, menit să ofere asigurări aliaţilor NATO din Europa de Est în contextul unor tensiuni ruso-ucrainene, a sosit în weekend în Polonia, cu un avion militar de tip Boeing C-17 aparţinând Forţelor aeriene americane (US Air Force), pe aeroportul Rzeszow-Jasionka (sud-est), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Alţi militari sosesc în orele următoare”, a anunţat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak la televiziune în timp ce aeronava ateriza duminică.

Acest contngent - de 1.700 de militari - din cadrul celei de-a 82-a Divizii Aeropurtate americane urmează să fie desfăşurat ”în sud-estul Poloniei, pe flancul de est al NATO”, a anunţat ministrul.

Pregătiri logistce au început de săptămâna trecută, iar generalul de divizie Christopher Donahue, comandantul celei de-a 82-a Divizii, alcătuită din forţe apte de luptă, se afla deja în Polonia.

Această desfăşurare este menită ”să îmbunătăţească pregătirea, interoperabilitatea în toate domniile cu aliaţii noştri polonezi şi, dacă e nevoie, să apere orice parte a NATO”, a anunţat generalul într-un briefing imediat după aterizarea militarilor săi şi a materialului.

Aceasta este ”o măsură prudentă în vederea unei preveniri colective a oricărui obiectiv de război. Ea este de natură defensivă şi este vorba în mod clar despre asigurarea protecţiei întregii Alianţe” Nord-Atlantice, a subliniat el.

Statele Unite au anunţat miercuri că trmit 3.000 de militari americani suplimetari în Europa de Est, pentru a apăra ţările NATO ”de orice agresiune”, în toiul unui balet diplomatic care vizează să convngă Moscova să-şi retragă trupele pe care le-a comasat la frontiera Ucrainei.

Aceste trupe americane se adaugă celor 8.500 de militari americani plasaţi în stare de alertă la sfârşitul lui ianuarie de către preşedintele american Joe Biden cu scopul de a fi desfăşuraţi în cadrul Forţei de Reacţie rapidă a NATO, în cazul în care este necesar.

Occidentul acuză Moscova, de la sfârşitul lui 2021, de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei eventuale invazii, acuzaţi pe care Moscova le dezminte şi susţine că vrea doar să-şi asigure securitatea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.