Revista Jerusalem Report, care aparţine ziarului Jerusalem Post, l-a concediat pe Avi Katz după ce caricaturistul i-a portretizat pe membrii guvernului israelian ca fiind porcii din cartea „Ferma Animalelor” a lui George Orwell, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ilustraţia parodiază o poză a membrilor guvernului pe care ei şi-au făcut-o după ce a fost aprobată o lege controversată în Parlament, despre care se spune că le oferă cetăţenilor evrei mai multe drepturi decât minorităţilor.

Katz i-a portretizat pe politicieni ca fiind personaje din cartea „Ferma Animalelor” publicată în 1945.

„Toate animalele sunt egale. Dar unele sunt mai egale decât altele”, scria pe ilustraţia lui Katz, citând din carte. În roman, animalele de la o fermă se revoltă împotriva oamenilor dar de îndată ce porcii preiau puterea, totul se transformă într-un regim autoritar. Porcii promit egalitate pentru toată lumea, dar se auto-proclamă specia privilegiată.

Publicarea caricaturii în revistă a fost primită atât cu laude dar şi cu critici deoarece portretizarea politicienilor ca porci ar putea fi considerată o acţiune antisemită, porcii fiind considerate  de evrei animale impure.

Drept urmare, revista a decis să încheie colaborarea cu Katz.

„Avi Katz este un caricaturist care a lucrat în calitate de liber-profesionist la Jerusalem Post şi în conformitate cu consideraţiile editoriale, s-a decis să nu continuăm colaborarea cu el”, se arată într-un comunicat.

Katz a declarat că el consideră că „ilustraţia nu este dură şi concedierea este idioată", dar s-a declarat încântat să vadă susţinerea imensă pe care a primit-o în ultimele zile.

Uniunea Jurnaliştilor din Israel a cerut Jerusalem Post să retragă „această decizie inacceptabilă” iar un coleg al lui Katz a demisionat ca semn de protest.

O strângere de fonduri pentru susţinerea lui Katz a adunat în jur de 14.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.