Un prim caz de sinucidere asistată a fost autorizat în Italia, unde această practică era pasibilă până acum de cinci până la 12 ani de închisoare, şi-a exprimat marţi satisfacţia Asciaţia Luca Coscioni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mario - un nume fictiv - ”a obţinut într-un sfârşit avizul Comitetului de Etică care a confirmat, în urma unor verificări a condiţiilor efectuată de către o echipă de medici specialişti (...), că îndeplineşte criteriile de acces legal la sinuciderea asistată”, a anunţat într-un comunicat această asociaţie care militează pentru legalizarea sinuciderii asistate în Italia.

În prezent, legea italiană pedepseşte ajutarea sinuciderii cu închisoarea de la cinci la 12 ani, însă Curtea Constituţională a introdus în 2019 o excepţie cu privire la ”pacienţi menţinuţi în viaţă prin tratament (...) şi atinşi de o patologie ireversibilă, o sursă a unei suferinţe fizice şi psihologice pe care le consideră de nesuportat, dar care sunt însă capabili să ia decizii libere şi conştiente”.

”MĂ SIMT MAI UŞOR”

Mario, în vârstă de 43 de ani, este un şofer de TIR care a devenit tetraplegic în urmă cu zece ani, în urma unui accident rutier în care i s-a rupt coloana vertebrală.

El a cerut în mai multe rânduri autorităţilor santare regionale din Marche (centru), unde locuieşte, să-i autorizeze accesul la sinuciderea asistată, care i-a fost refuzat până la interveţia unei echipe de avocaţi din cadrul Asociaţiei Luca Coscioni.

”Mă simt mai uşor. Nu mai am toată tensiunea acumulată în aceşti ani”, a declarat el, citat de asociaţie.

Modalitatea concretă şi data acestei sinucideri rămân de stabilit.

Hotărârea Curţii Consttuţionale din 2019 a reprezentat un adevărat cutremur în Italia, o ţară cu o puternică tradiţie catolică, în care Biserica Catolică este în ccontinuare influentă.

Însă Curtea a lăsat un vid juridic prin faptul că a declarat ilegal doar un articol din Codul Penal care pedepseşte persoanele care ajută într-o sinucidere asistată, însă a enumerat condiţiile ca aceasta să fie legală.

Legiuitorul nu a adoptat încă o lege specifică prin care să integreze această hotărâre, iar Asociaţia Luca Coscioni a lansat o petiţie în favoarea unui referendum pe tema legalizării eutanasiei în Italia şi a strâns peste 750.000 de semnături.

Un referendum, în vederea organizării căruia sunt necesare 500.000 de semnături, vizează să revină asupra legii care interzice sinuciderea asistată.

Un referendum în acest sens ar putea avea loc în 2022.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.