Procurorii turci au pregătit acuzaţiile împotriva unui angajat local al consulatului SUA care a fost arestat pentru legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, a informat Demiroren News Agency (DHA), scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gulen este acuzat de Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016. El neagă aceste acuzaţii.

Metin Topuz, angajat al consulatului american, a fost arestat în octombrie 2017, crescând astfel tensiunile între SUA şi Turcia ceea ce a dus la suspendarea timp de o lună a serviciilor de vize.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în urma susţinerii SUA faţă de luptătorii kurzi din nordul Siriei. De asemenea, planul Turciei de a cumpăra un sistem de rachete de la Rusia şi faptul că SUA au reţinut un director al unei bănci de stat din Turcia au contribuit la tensiunile dintre Washington şi Ankara.

Topuz se află la închisoare alături de alţi doi angajaţi ai consulatului precum şi de  un fost savant turco-american angajat la NASA care este acuzat de terorism. Washington doreşte ca toate persoanele să fie eliberate.

Conform acuzaţiilor prezentate de DHA, Topuz a fost în contact apropiat cu poliţiştii care sunt suspectaţi că au jucat un rol în plănuirea tentativei de lovitură de stat. Printre acuzatori se numără, conform DHA şi preşedintele Tayyip Erdogan şi fostul premier turc Binali Yildirim.

Conform legii din Turcia, un judecător va decide acum dacă cazul lui Topuz va ajunge în faţa unui tribunal.

Ankara a cerut în repetate rânduri ca SUA să îl extrădeze pe Gulen, el locuind într-un exil autoimpus acolo din 1999.

Turcia a reţinut în jur de 160.000 de persoane şi a concediat aproape acelaşi număr de angajaţi ai statului în urma suspiciunilor că ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat, conform biroului drepturilor omului al ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.