Un al treilea american pe care Departamentul de Stat al SUA l-a raportat ca dispărut în misiune în Ucraina este un veteran al Marinei militare, Grady Kurpasi, a confirmat pentru CNN familia acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soţia acestuia, Heeson Kim, şi alţi prieteni apropiaţi au vorbit pentru ultima dată cu Kurpasi între 23 şi 24 aprilie, a declarat pentru CNN un prieten de familie, George Heath.

Kurpasi a activat timp de 20 de ani în Marina militară americană, trecând în rezervă în noiembrie 2021. El a ales să meargă ca voluntar în Ucraina, pentru a fi alături de ucraineni, dar iniţial nu s-a imaginat luptând în primele linii ale războiului, a spus Heath.

"El are competenţe practice pe care consideră că le poate împărtăşi", a spus Heath. "A vrut să meargă să îi ajute pe ucraineni. Nu plănuia să lupte cu adevărat", a afirmat el.

Departamentul de Stat a transmis că are cunoştinţă despre un al treilea american care a mers în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei şi care a fost identificat "în ultimele săptămâni" ca dispărut, a declarat joi, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price.

Price nu a oferit numele celui de-al treilea american raportat ca dispărut, dar a spus că Departamentul de Stat este în legătură cu familia acestuia.

Kurpasi a ajuns în Ucraina în 7 martie, iar în 21 martie a sosit la Kiev, a spus Heath. Kurpasi şi alţi membri ai legiunii străine au avut sarcina să activeze la un post de observaţie în apropiere de Herson, la sfârşitul lunii aprilie, în perioada când Kurpasi a întrerupt legătura cu soţia sa şi cu prietenii din SUA, a spus Heath.

Legiunea străină este un grup de luptători străini care s-au oferit voluntari să lupte împreună cu ucrainenii împotriva invadării ţării de către Rusia. Nu este clar dacă Kurpasi era membru al legiunii străine, dar era un voluntar care lupta alături de ucraineni, a mai spus Heath.

Kurpasi şi alţi membri ai legiunii străine care făceau parte din personalul postului la acea vreme au fost ţinta unor focuri de armă în 26 aprilie, a afirmat Heath. Kurpasi şi un alt soldat "au mers să investigheze ce se întâmplă", aşa că au plecat din postul de observaţie. Apoi, Grady le-a transmis prin staţie militarilor ucraineni să tragă şi ei şi "asta a fost ultima dată când cineva a mai vorbit cu el", a mai susţinut Heath.

El a precizat că a reconstituit evenimentele din relatările altor membri ai legiunii străine cu care a discutat în săptămânile de când Kurpasi a dispărut.

Heath a menţionat că Departamentul de Stat i-a spus soţiei acestuia că Kurpasi a fost dat dispărut în misiune în 28 aprilie. El a adăugat că acesta este considerat dispărut pentru că trupul său nu a fost găsit sau identificat.

"Scopul (lui Kurpasi) nu era să fie implicat în luptele armate" când a mers în Ucraina, a mai susţiut Heath, "dar aşa s-a întâmplat".

Kurpasi s-a alăturat Marinei miitare a SUA după evenimentele din 11 septembrie şi a avut, în total, patru deplasări în misiune, din care trei în Irak. El a fost decorat şi a obţinut mai multe distincţii.

Heath l-a descris pe Kurpasi ca un "bun lider". Kurpasi a fost comandantul de pluton al lui Heath în Marina militară a SUA între 2012 şi 2014, a explicat Heath.

După ce a trecut în rezervă, Kurpasi a aplicat pentru un program de doctorat la Universitatea Stanford. El nu a intrat în program, dar a depus alte cereri pentru doctorate cât era în Ucraina, a mai spus Heath.

Ultima dată el a fost staţionat, ca militar, la Camp Lejeune în Carolina de Nord. El locuia în Wilmington, Carolina de Nord, înainte să plece în Ucraina, a spus un alt prieten de familie, Jason Tokushige.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.