Autorităţile thailandeze au arestat sâmbătă dimineaţa un activist împotriva juntei militare, care este acuzat de crimă de lezmajestate împotriva noului rege Maha Vajiralongkorn. Organizaţiile pentru drepturile omului susţin că este vorba de primul caz de defăimare a noului rege din Thailanda. De asemenea, crima de lezmajestate este pedepsită extrem de dur potrivit legislaţiei thailandeze, cu până la 15 ani în spatele gratiilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regele Maha Vajiralongkorn a urcat joi pe tronul thailandez, la mai bine de o lună şi jumătate de la moartea tatălui său, Bhumibol Adulyadej.

Colonelul Jaturon Trakulpan a precizta că activistul a organizat mai multe proteste împotriva juntei militare, înainte de a fi arestat şi inculpat pentru insultă regală potrivit articolului 112 din Codul Penal al Thailandei.

”L-am prins într-un templu”, a declarat poliţistul Jaturon.

Între timp, activistul thailandez a fost identificat sub numele de Jatupat Boonpattararaksa.

Junta militară i-a redus la tăcere pe criticii monarhiei, după ce a preluat puterea prin lovitura de stat din mai 2014.

De asemenea, se pare că crimele de lezmajestate au crescut considerabil după moartea regelui Bhumibol Adulyadej.

Articolul 112 susţine că oricine ”îl defăimează, insultă sau ameninţă pe rege, regină, pe prinţul încoronat sau pe regent” riscă o pedeapsă de până al 15 ani în spatele gratiilor.

Se pare că activistul a fost inculpat pentru crimă de lezmajestate după ce a distribuit un link spre un portret al noului rege realizat în thailandeză de către BBC.

Anul trecut, două persoane au primit condamnări record de 25 şi, respectiv, 30 de ani în spatele gratiilor pentru postări pe reţelele de socializare considerate insulte la adresa monarhului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.