Umbra procurorului special Robert Mueller planează de un an asupra lui Donald Trump, care suportă rău ancheta cu privire la o eventuală complicitate cu Rusia cu scopul alegerii sale şi care nu încetează să denunţe o ”vânătoare de vrăjitoare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nicio complicitate”, a lansat marţi, într-un tweet preşedintele republican, care acuză anchetatorii că s-au aflat în solda democraţilor şi presei dominante.

El a provocat însă, în mod indirect, numirea lui Mueller pe 17 mai 2017, după ce l-a destituit pe directorul FBI James Comey, care conducea o anchetă a poliţiei federale cu privire la un amestec rus în favoarea sa în alegerile americane din 2016.

Mueller, în vârstă de 73 de ani, a fost salutat atunci din cauza rigorii şi integrităţii sale, după ce a condus timp de 12 ani FBI (2001-2013).

Însă atunci când ancheta a ajuns la primul cerc din jurul miliardarului - trei oficiali de rang înalt din echipa sa au fost inculpaţi -, acesta a cerut în mod deschis plecarea sa sau încheierea rapidă a anchetei, afirmând că aceasta îi jenează acţiunea politică.

Iar problema destituirii sale - mult timp considerată drept o linie roşie de Congres - nu mai pare tabu la Casa Albă.

”Dacă aş fi vrut să-l dau afară pe Robert Mueller în decembrie (...) aş fi făcut-o”, a scris Trump pe Twitter, la jumătatea lui aprilie, răspunzând unui articol publicat de New York Times (NYT).

Statutul procurorului special este cu toate acestea protejat - el se află în subordinea Departamentului Justiţiei şi poate fi concediat doar de către acesta din urmă.

O audiere extrem de riscantă a lui Donald Trump de către Robert Mueller se profilează.

Mueller i-a transmis 49 de întrebări scrise, legate de conexiuni cu Rusia a membrilor echipei sale şi de destituirea lui James Comey, care ar putea releva un abuz de putere.

Anchetatorii se interesează mai ales de o întâlnire, în iunie 2016, la Trump Tower, între conducători ai campaniei şi o avocată rusă care pretindea că deţine informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton.

Donald Trump a spus că nu va accepta o întâlnire dacă va fi sigur că va fi ”tratat inechitabil”.

PROPAGANDĂ CIBERNETICĂ RUSĂ

Detaliile acestui interogatoriu fac obiectul unor negocieri dure. Avocaţii lui Trump se tem de caracterul impulsiv şi derapajele posibile ale preşedintelui. El ar putea să fie pus în dificultate, dacă răspunsurile sale le contrazic pe cele ale unor persoane deja inculpate.

Rudy Giuliani, fostul primar al New Yorkului, care s-a alăturat apărării preşedintelui, a îndepărtat ameninţarea unei citaţii în faţa unui mare juriu, dacă acesta refuză să fie interogat, apreciind că Trump este protejat de statutul său de şef al statului.

Principala ”faptă de arme” a lui Robert Mueller rămâne inculparea a 13 cetăţeni ruşi - dintre care unul ar fi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin - şi a trei societăţi, din cauza rolului lor într-o campanie de dezinformare pe reţele de socializare, în 2016, vizând să crească şansele de victorie ale lui Trump.

Rusia a dezminţit în mod categoric orice complicitate, însă serviciile americane de informaţii acuză că Putin în persoană s-a aflat în spatele campaniei cibernetice de propagandă.

Patru membri ai echipei de campanie a lui Trump din 2016 au fost inculpaţi, însă în legătură cu fapte care nu sunt legate în mod direct cu o complicitate, care nu s-a adeverit încă.

Paul Manafort, fostul director de campanie, şi fostul său adjunct Richard Gates sunt acuzaţi că au ascuns fiscului venituri provenind din activităţile lor de lobbyşti, anterioare lui 2016.

Generalul Michael Flynn, un fost consilier pe probleme de securitate naţională care a fost nevoit să demisioneze, este inculpat că a minţit FBI cu privire la contactele pe care le-a avut cu oficiali ruşi în timpul campaniei electorale.

Alt efemer consilier diplomatic, George Papadopoulos, este inculpat din cauza unor mărturii false despre legăturile sale cu intermediari ruşi.

Toţi colaborează cu anchetatorii - mai puţin Manafort, care va fi judecat în această vară.

Un avocat olandez cu legături cu Gates, Alex van der Zwaan, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare din cauză că a minţit FBI-ul.

Numărul doi în Departamentul Justiţiei Rod Rosenstein a devenit noua oaie neagră a preşedintelui, întrucât el are autoritate directă asupra lui Mueller.

El a dat asigurări că departamentul său nu va ceda ameninţărilor, în contextul în care un grup de reprezentanţi republicani a pregătit o moţiune în vederea destituirii sale.

Succesorul său ar putea să aibă mai puţine scrupule în a pune capăt investigaţiilor care-l vizează pe Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.