Hans Modrow, care, în calitate de ultim prim-ministru comunist al Germaniei de Est, a supravegheat reformele democratice care au deschis calea reunificării Germaniei, a murit la vârsta de 95 de ani, a declarat sâmbătă partidul de extremă stânga al Germaniei, Die Linke, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aseară, Hans Modrow ne-a părăsit la vârsta de 95 de ani. Prin aceasta, partidul nostru pierde o personalitate importantă", a declarat partidul, succesorul Partidului Comunist al Germaniei de Est, într-un comunicat.

Modrow spusese că va ajuta la transformarea Germaniei de Est într-o democraţie când a devenit prim-ministru al unui guvern de tranziţie condus de comunişti, la 13 noiembrie 1989, la patru zile după deschiderea Zidului Berlinului, care a despărţit Berlinul de Est şi cel de Vest timp de 28 de ani.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Conducerea comunistă anterioară a fost forţată să plece, deoarece protestatarii din Germania de Est au cerut democraţie şi libertate, în mod similar apelurilor la schimbare din Europa de Est dominată de sovietici, după ascensiunea lui Mihail Gorbaciov la putere în Uniunea Sovietică.

Modrow a anunţat primele şi singurele alegeri libere în ceea ce era cunoscut sub numele de Republica Democrată Germană (RDA) în martie 1990, deşi acestea au dus la pierderea funcţiei sale de prim-ministru.

Deşi a efectuat reforme, el a fost acuzat de oponenţi că a încercat să întârzie schimbarea politică şi reunificarea, care a avut loc în octombrie 1990.

El a fost criticat şi pentru că a încercat să schimbe imaginea, mai degrabă decât să desfiinţeze poliţia de securitate Stasi.

Modrow a fost găsit vinovat în 1993 de fraudă electorală la alegerile municipale din mai 1989, dar nu a fost închis şi a spus că acuzaţiile au fost motivate politic.

El a continuat să servească în Parlamentul german din 1990 până în 1994, reprezentând un precursor al lui Die Linke numit PDS, şi a fost membru al Parlamentului European din 1999 până în 2004.

Modrow s-a văzut ca un reformator care dorea să schimbe partidul comunist din interior şi să-l facă mai democratic.

În 1999, el a spus pentru Reuters că nu vrea vechiul RDG înapoi, dar a afirmat că realizările acesteia ar trebui recunoscute. „â

”În relaţiile externe, sub RDG, Războiul Rece nu s-a transformat într-un război fierbinte. Şi după violenţa celui de-al Doilea Război Mondial, am reuşit să ne împrietenim cu Polonia”, a spus el.

Modrow s-a născut în 1928, în ceea ce era atunci oraşul german Jasenitz, acum Jasienica în Polonia, şi s-a format ca maşinist.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a servit ca lider al unui pluton de pompieri pentru tineri şi, spre sfârşitul conflictului, a devenit membru al Volkssturm, o miliţie nazistă care a înrolat bărbaţi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani, într-o încercare de victorie de ultimă oră.

La 17 ani, Modrow a fost capturat de trupele sovietice şi dus ca prizonier de război în Uniunea Sovietică, unde a urmat cursuri antifasciste şi a devenit un comunist convins.

La întoarcerea acasă, în 1949, anul înfiinţării RDG, şi-a găsit de lucru ca maşinist şi a continuat să studieze ştiinţe sociale şi apoi ştiinţe economice, în care a obţinut un doctorat.

Modrow a fost un funcţionar în Tineretul German Liber, mişcarea căreia s-au alăturat aproape toţi tinerii est-germani, şi s-a ridicat prin Partidul Unităţii Socialiste (SED) la guvernare. pentru a deveni şeful regional al partidului, la Dresda, din 1973 până în 1989.

El a servit şi în Parlamentul Germaniei de Est, mai bine de trei decenii.

Modrow a devenit liderul de facto al Germaniei de Est după ce Egon Krenz a demisionat din funcţia de lider al SED, la 5 decembrie 1990, lăsându-l pe Modrow să deţină cea mai înaltă funcţie de stat.

Ca prim-ministru, şi-a câştigat respectul pentru că a trăit mai modest decât predecesorii săi comunişti.

El a încercat iniţial să reducă entuziasmul pentru reunificare, dar în februarie 1990 a dezvăluit un plan pentru unirea Germaniei de Est şi de Vest.

Prezentându-şi planul de reunificare în 1990, el a spus că Germania ar trebui ”să devină din nou o patrie unită pentru toţi cetăţenii naţiunii germane”, dar a spus că unitatea poate fi realizată doar în condiţii care să calmeze temerile vecinilor săi.

Din 2007, Modrow a fost preşedinte al consiliului bătrânilor pentru Die Linke, rol în care s-a concentrat asupra dezvoltării şi istoriei partidului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.