Liderii lumii s-au adunat joi la Washington pentru a discuta ameninţările nucleare în cadrul Summitului pentru Securitate Nucleară. În topul agendei de discuţii sunt ultimele provocări lansate de regimul de la Phenian, inclusiv testarea unei bombe cu hidrogen la începutul anului, precum şi ambiţiile nucleare ale jihadiştilor Statului Islamic, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 50 de lideri de stat şi reprezentanţi ai organizaţilor internaţionale vor discuta soluţiile pentru a reduce numărul de arme nucleare şi pentru a securiza materialele nucleare ale lumii. Disucţia are loc după ce jihadiştii Statului Islamic au încercat în repetate rânduri să achiziţioneze materiale nucleare pentru a construi o bombă murdară, care ar avea efecte devastatoare dacă ar fi detonată într-o zonă aglomerată.

Consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Ben Rhodes, a susţinut că summitul este o nouă şansă pentru liderii lumii de a analiza soluţii pentru securizarea materialelor nucleare, astfel încât acestea să nu cadă în mâinile grupărilor teroriste, precum Statul Islamic.

”Am văzut dovezi ample că organizaţii precum Statul Islamic nu au milă faţă de vieţile oamenilor inocenţi şi nu respectă normele internaţionale. Acest comportament dublează nevoia noastră de a avea o abordare internaţională eficientă faţă de securitatea nucleară”, a precizat Rhodes.

În ultimii şase ani, de la precedentul Summit pentru Securitate Nucleară, au fost securizate circa 3.8 tone de material nuclear, destul pentru a construi 150 de bombe nucleare. S-au făcut reduceri considerabile în ceea ce priveşte stocul de materiale nucleare ale unor state precum Ucraina şi Chile.

Obama va purta discuţii cu premierul japonez Shinzo Abre şi preşedintele sud-coreean Park Guen-hye cu privire la ameninţările regionale ridicate de ambiţiile nucleare ale regimului de la Phenian. De asemenea, liderul de la Casa Albă va discuta despre Coreea de Nord şi cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, care a fost unul dintre puţinii aliaţi ai regimului de la Phenian până la testarea bombei cu hidrogen în luna ianuarie.

Pe agenda disucţiilor se află şi acordul nuclear cu Iran, iar liderii lumii vor discuta despre progresele obţinute în eliminarea ameninţării nucleare din Orientul Mijlociu.

De asemenea, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Interpolul vor aduce în discuţie ameninţarea nucleară reprezentată de grupările teroriste, care încearcă să obţină materiale nucleare pentru construirea unei bombe murdare.

Rusia va fi marele absent de la Summitul pentru Securitate Nucleară.

La Summitul pentru Securitate Nucleară de la Washington participă şi preşedintele român Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.