Franţa şi Regatul Unit au convenit joi asupra unui „proiect pilot” de schimb de imigranţi, la încheierea vizitei de stat a preşedintelui francez Emmanuel Macron, în contextul în care traversările Canalului Mânecii ating cifre record, relatează AFP.
Acest acord, care trebuie să obţină şi aprobarea Comisiei Europene înainte de a fi semnat, se bazează pe principiul „unu la unu”.
Acesta prevede returnarea în Franţa a unui imigrant care ajunge în Regatul Unit cu o ambarcaţiune mică, în schimbul căruia Londra se angajează să accepte un imigrant care se află în Franţa şi care îşi exprimă dorinţa, prin intermediul unei platforme online, de a se stabili în Regatul Unit justificând legăturile cu această ţară.
„Pentru prima dată, imigranţii care sosesc cu mici ambarcaţiuni vor fi arestaţi şi apoi returnaţi rapid în Franţa”, a declarat premierul britanic Keir Starmer, în cadrul unei conferinţe de presă la baza militară de la Northwood (nord-vestul Londrei), salutând un acord „revoluţionar” în privinţa unui proiect care ar putea demara „în următoarele săptămâni”.
Peste 21.000 de imigranţi au traversat Canalul Mânecii de la începutul anului, un nivel record care sporeşte presiunea asupra liderului laburist, într-un moment în care partidul anti-imigraţie Reform UK al lui Nigel Farage câştigă teren în opinia publică britanică.
Emmanuel Macron a pus în discuţie Brexit-ul, subliniind că de atunci nu mai există „niciun acord cu Uniunea Europeană privind imigraţia”, ceea ce constituie un „stimulent” pentru traversarea Canalului Mânecii. El a estimat că acest proiect pilot „va avea un efect disuasiv asupra modelului traficanţilor şi asupra traversărilor”.
Nu au fost furnizate detalii cu privire la acest acord, încheiat după negocieri intense în cadrul unui summit bilateral la încheierea unei vizite de stat de trei zile a preşedintelui francez, prima pentru un şef de stat din UE de la Brexit, în 2020.
Cifra menţionată în presă, de 50 de migranţi pe săptămână care vor fi schimbaţi - considerată insuficientă de opoziţia conservatoare - nu a fost confirmată.
„Acest acord este o umilinţă”, a comentat Nigel Farage. „Am acţionat ca un membru al Uniunii Europene şi ne-am închinat în faţa unui preşedinte francez arogant”, a scris el pe X.
ONG-ul Medici fără Frontiere a considerat, la rândul său, că acest proiect nu este „doar absurd”, ci „şi extrem de periculos”.
La rândul său, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a salutat un proiect care, „dacă este pus în aplicare în mod adecvat”, ar putea „oferi acces la protecţie solicitanţilor de azil şi refugiaţilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii”.
Cu toate acestea, cinci ţări ale UE – Spania, Grecia, Italia, Malta şi Cipru – şi-au exprimat în iunie „îngrijorarea”, temându-se că Franţa va retrimite imigranţii în prima ţară UE în care au sosit.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.