O femeie vietnameză acuzată de asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un a fost eliberată vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doan Thi Huong, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzată alături de o femeie din Indonezia că l-a otrăvit pe Kim Jong Nam aruncându-i în faţă o substanţă chimică toxică la aeroportul din Kuala Lumpur în februarie 2017.

Procurorii din Malaezia au renunţat la acuzaţiile împotriva ei în aprilie după ce ea a pledat vinovată privind un alt cap de acuzare, acela de a răni o altă persoană.

Cu câteva săptămâni înainte Siti Aisyah – cealaltă persoană care a fost acuzată în acest caz – a fost eliberată după ce acuzaţiile împotriva sa au fost retrase de asemenea.

Oficialii sud-coreeni şi americani au informat că regimul nord-coreean a ordonat asasinarea lui Kim Jong Nam, fratele vitreg şi un critic vocal al liderului Kim Jong-un. Phenianul neagă acuzaţiile.

Avocaţii celor două femei au susţinut că ele au fost doar nişte pioni într-un asasinat orchestrat de serviciile secrete nord-coreene. Femeile au declarat că au crezut că fac parte dintr-o farsă organizată de o televiziune şi că nu ştiau că l-au otrăvit pe Kim Jong Nam.

Alţi patru bărbaţi nord-coreeni au fost puşi sub acuzare, însă ei au plecat din Malaezia la câteva ore după crimă şi sunt în continuare căutaţi.

“Asasinii nu au fost aduşi în faţa justiţiei”, a declarat avocatul femeii, Hisyam Teh Pok Teik, adăugând că atât el cât şi echipa legală a ceilalalte femei au argumentat că adevăraţii vinovaţi sunt agenţii nord-coreeni.

Aisyah şi Huong au fost puse sub acuzare în octombrie 2017 şi ar fi urmat să fie executate  dacă ar fi fost găsite vinovate.

Asasinarea a declanşat un conflict între Coreea de Nord şi Malaezia, unul dintre puţinii aliaţi ai regimului de la Phenian, care a dus la expulzarea ambasadorilor ambelor ţări.

Relaţiile s-au îmbunătăţit ulterior iar Malaezia a informat că plănuieşte să îşi redeschidă ambasada la Phenain, care a fost închisă la scurt timp după crimă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.