Comisia Europeană îşi va închide investigaţia privind ofertanţii chinezi la o licitaţie publică pentru un parc fotovoltaic din România, după ce companiile s-au retras din proces, a declarat luni Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a lansat două investigaţii la 3 aprilie pentru a stabili dacă participanţii chinezi au beneficiat în mod excesiv de pe urma subvenţiilor în cadrul licitaţiei pentru un contract în valoare de aproximativ 610 milioane de euro.

CITEȘTE ȘI Reacţia Chinei, după ce UE a anunţat că investighează producători chinezi de eoliene, inclusiv în România

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Primul consorţiu investigat era alcătuit din ENEVO Group din România şi o filială a LONGi Green Energy Technology Co. Al doilea implica filiale ale companiei chineze de stat Shanghai Electric Group Co.

Breton a declarat că executivul european a luat act de retragerea LONGi Solar şi Shanghai Electric de la licitaţie şi, prin urmare, va închide investigaţia.

"Investim masiv în instalarea de panouri solare pentru a ne diminua emisiile de carbon şi facturile la energie - dar acest lucru nu ar trebui să se facă în detrimentul securităţii noastre energetice, al competitivităţii noastre industriale şi al locurilor de muncă europene", a punctat Breton.

În conformitate cu regulamentul UE privind subvenţiile externe, care se aplică din iulie 2023, companiile sunt obligate să notifice Comisia Europeană, care trebuie apoi să evalueze dacă nu cumva subvenţiile primite permit companiilor să prezinte oferte excesiv de avantajoase.

De asemenea, Comisia a renunţat la prima investigaţie privind implicarea producătorului chinez de trenuri CRRC într-o licitaţie din Bulgaria, după ce acesta s-a retras.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.