Uniunea Europeană va lansa o nouă misiune navală şi aeriană în estul Mediteranei, pentru a bloca livrările de armament către facţiunile din Libia, au convenit luni miniştrii de Externe comunitari, după ce Austria a renunţat la respingerea prin veto a măsurii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a marcat eliminarea unui blocaj după săptămâni de negocieri fără rezultat şi a avertismentului şefului diplomaţiei europene Josep Borrell că blocul european riscă să devină irelevant dacă nu poate acţiona, lăsând soarta Libiei în seama Turciei şi a Rusiei.

”Suntem cu toţii de acord să creăm o misiune care să blocheze intrările de arme în Libia”, a declarat ministrul italian de Externe Luigi di Maio, după reuniunea care a avut loc la Bruxelles, referindu-se la un embargou al ONU pentru arme impus în 2011, care nu prea mai este respectat.

Într-un compromis pentru a calma îngrijorările Austriei că misiunea navală va avea ca efect creşterea numărului de migranţi în Europa, navele UE vor inspecta vasele suspecte în estul mediteranei, unde are loc cea mai mare parte a contrabandei cu arme, departe de rutele migranţilor, au spus diplomaţii.

Borrell speră ca misiunea UE să devină operaţională la sfârşitul lunii martie, Iniţial, misiunea va avea loc în apele internaţionale, nu libiene. Borell a mai spus că misiunea UE nu va patrula la graniţa terestră dintre Egipt şi Libia.

”Ar fi foarte dificil pentru noi să acţionăm între două state suverane”, a declarat Borell reporterilor.

Ministrul austriac de Externe Alexander Schallenberg a spus că este acceptabil, dar că Viena va fi încă vigilentă pentru orice semne că misiunea, a cărei pregătire va dura câteva săptămâni, nu va duce la atragerea de migranţi în Europa.

Actuala misiune  a UE în regiune, cunoscută sub numele de Operation Sophia, a fost oprită în martie anul trecut, după ce Italia, confruntată cu un curent anti-imigranţi, a anunţat că nu va mai prelua migranţi salvaţi pe mare.

Misiunea Operation Sophia va fi desfiinţată.

Schallenberg a spus că Austria a renunţat la veto pentru că noua misiune este pur militară, nu şi umanitară. Cu toate acestea, potrivit legislaţiei internaţionale, navele UE trebuie să îi salveze pe cei aflaţi în pericol pe mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.