Uniunea Europeană nu are de făcut noi concesii premierului britanic în negocierile cu privire la Brexit, însă vrea să continue să creadă că se va ajunge la un acord asupra condiţiilor divorţului înainte de plecarea britanicilor în mai puţin de şase luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cheia unui acord final asupra Brexitului rămâne într-un compromis politic britanic”, a declarat Emmanuel Macron joi seara la Bruxelles, la finalul summitului de două zile. ”Negociatorii au identificat toate scenariile tehnice posibile. Nu există un compromis suplimentar care să fie făcut de partea europeană”, a avertizat el.

Cei 27 aşteptau de la Theresa May soluţii ”creative”, însă nu le-au primit. Cu toate acestea, UE se voia în continuare optimistă la finalul summitului în care Cei 27 şi Londra au rămas pe poziţii.

”Sentimentul meu, astăzi, este că suntem mai aproape de soluţii finale şi de un acord”, a dat asigurări preşedintele Consiliului European Donald Tusk. ”Este, poate, mai mult emoţional decât raţional. Dar, aşa cum ştiţi, emoţiile contează şi ele în politică”, a adăugat el.

Negocierile cu privire la condiţiile divorţului sunt blocate în problema frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi definirea ”plasei de siguranţă” ("backstop") cerută în vederea asigurării faptului că o frontieră fizică nu va apărea pe insulă, cu scopul de a apăra Acordurile de Pace din 1998.

Punctele de vedere ale Londrei şi Bruxellesului rămân, pentru moment, ireconciliabile în acest dosar, lucru confirmat de cele două părţi în cursul summitului.

Soluţia propusă de UE prevede rămânerea Irlandei de Nord în Uniunea Vamală şi piaţa unică, în cazul în care nu se găseşte altă soluţie. Londra propune ca întregul Regat Unit să rămână aliniat la reglementările vamale ale UE până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg.

”Atât timp cât nu vom avea o soluţie, nu vom fi capabili să explicăm cum putem reuşi. Eu cred că atunci când există voinţă, trebuie să existe o cale”, a apreciat cancelarul german Angela Merkel.

Negocierile ar putea să se destindă un pic, odată cu opţiunea de a prelungi cu ”câteva luni” perioada de tranziţie în cursul căreia regatul Unit va continua să aplice toate reglementările UE şi să beneficieze de ele, contribuind de la bugetul său, însă fără să participe la luarea de decizii. În prezent tranziţia este prevăzută să dureze până la sfârşitul lui 2020.

Ideea a ”apărut”, a recunoscut Theresa May, care s-a confruntat imediat cu reacţii brutale în ţara sa.

TRANZIŢIE PRELUNGITĂ

”Această prelungire a tranziţiei va avea probabil loc”, a apreciat preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. "Nu este cea mai bună idee (...), dar eu cred că ne dă o marjă pentru a pregăti relaţia viitoare în cel mai bun mod posibil”, a continuat el.

”Noi credem că relaţia viitoare va permite să se regleze problema frontierei între Irlanda de Nord şi Irlanda”, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, May. ”Nimeni nu vrea, de fapt, ca «backstop»-ul să fie aplicat”, a adăugat ea.

Însă prelungirea perioadei de tranziţie nu va conduce neapărat la deblocarea situaţiei, a avertizat anturajul preşedintelui francez.

”Dacă Regatul Unit decide că o prelungire a perioadei de tranziţie este utilă pentru a se ajunge la un acord, sunt sigur că liderii ar fi pregătiţi să o primească pozitiv”, a declarat Donald Tusk, care a precizat că problema nu a fost evocată miercuri, în cursul cinei Celor 27.

”Mai mult ca niciodată, mingea este în terenul Marii Britanii”, a apreciat premierul belgian Charles Michel.

Premierul britanic are o marjă de manevră limitată, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă în ţară în a obţine susţinerea propriului partid în Parlament.

În absenţa unor progrese în negocieri, UE a decis să nu convoace un summit extraordinar în noiembrie, spre deosebire de ceea ce avea în vedere în cazul încheierii negocierilor, lăsând însă posibilitatea de a face totuşi acest lucru în cazul unui progres.

”Eu sunt gata să reiau negocierilor cu Regatul Unit în vederea unui acord global”, a anunţat negociatorul-şef al UE Michel Barnier pe Twitter. ”Un Brexit ordonat trebuie să includă un backstop solid şi ferit de intemperii, pentru a evita o frontieră dură”, a adăugat el.

În contextul în care negocierile sunt împotmolite iar timpul presează, scenariul neajungerii la un acordă tot mai puternic asupra negocierilor.

Comisia Europeană le-a prezentat Celor 27 un rezumat al pregătirilor în cazul unui ”no deal”. Aceasta nu a fost o ”discuţie majoră”, a declarat o sursă europeană. ”Însă eu cred că sentimentul este că acum trebuie să (ne) accelerăm (pregătire) pentru toate scenariile”, a apreciat această sursă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.