Uniunea Europeană (UE) refuză ca Rusia să folosească reuniuni G20 în Indonezia drept o ”platformă a propagandei” sale cu privire la Războiul rus din Ucraina, denunţă joi o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre G20 se desfăşoară joi şi vineri pe Insula Bali, în vederea pregătirii summitului liderilor Celor Douăzeci (G20) de puteri economice, prevăzut în noiembrie în acelaşi loc.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell nu a programat nicio întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în aceste două zile, anunţă seviciile de presă ale acestuia.

”Războiul îngrozitor împotriva Ucrainei şi consecinţele agresiunii Rusiei vor fi abordate în cursul acestor reuniuni, însă noi nu vom permite Moscovei să folosească G20 ca plaformă a propagandei sale”, declară într-o conferinţă de presă zilnică a Comiseii Europene (CE) o purtătoare de cuvânt a lui Borrell,  Nabila Massrali.

”Participarea Rusiei la un nivel înalt poate constitui o ameninţare la adresa credibilităţii, eficienţei şi pertinenţei G20”, avertizează ea.

Indonezia l-a invitat pe preşedintele rus Vladimir Putin la summitul G20, prevăzut în noiembrie, la Bali, în pofida unor presiuni ale Occidentului, mai ales Statelor Unite, în vederea unei izolări a acestuia.

Jakarta l-a invitat - ca o soluţie de compromis - şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Este exclus ca UE să boicoteze G20, pentru că acesta rămâne un forum esenţial. Trebuie să ne asigurăm că multilateralismul poate funcţiona în timp de criză”, subliniază purtătoarea de cuvânt, în contextul în care lumea se confruntă cu ameninţaări ale fometei, scumpirii energiei şi alimentelor şi o accelerare a riscurilor modificărilor climatice.

Din G20 - clubul celor mai mari 20 de economii din lume - fac parte state din Occident care au impus sancţiuni Rusiei, dar şi alte ţări mai rezervate, ca China, India sau Africa de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.