O lege controversată, promulgată miercuri de de către preşedintele polonez Andrzej Duda, vizând lupta împotriva ”influenţei ruse” - dar suspectată de faptul că este îndreptată împotriva opoziţiei - rămâne o sursă de ”îngrijorări grave”, în pofida unor modificări, anunţă joi Comisia Europeană (CE). relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a fost amendată faţă de versiunea originală - adoptată la sfârşitul lui mai de către majoritatea populistă şi naţionalistă - , iar din ea s-a suprimat o sancţiune care prevedea interzicerea accesului la funcţii publice pe o perioadă de zece ani a persoanelor considerate ”sub influenţa rusă” de către o Comisie Specială.

Această măsură a fost înlocuită cu o eventuală constatare a faptului că o persoană ”acţionează sub influenţa rusă” şi că persoana respecitvă ”nu garantează o bună exercitare a unor activităţi de interes public”, potrivit noului text - care a fost adoptat în pofida unui veto al Cemerei superioare a Parlamentului, aflat sub controlul opoziţiei de centru.

Cu toate acestea, ”chiar dacă modificările vizau îmbunătăţiri, legea aşa cum a fost amendată continuă să ridice îngrijorări grave” Comisiei Europene, subliniază joi, într-o conferinţă de presă, o purtătoare de cuvânt a CE.

După adoptarea legii originale, în mai, Comisia Europeană şi Statele Unite s-au declarat ”îngrijorate” de înfiinţarea acestei Comisii Speciale privind influenţa rusă.

Statele Unite şi-au exprimat temerea că această lege ”poate fi folosită în mod abuziv în vederea unui amestec în alegerile libere şi echitabile în Polonia” - prevăzute în toamnă.

Comisarul european însărcinat cu Justiţia Didier Reynders a trimis o scrisoare Guvernului polonez, în care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la un ”organ administrativ capabil să împiedice persoane să acceadă la funcţii oficiale”.

Opoziţia a catalogat textul incriminat drept ”lex Tusk”, după numele liderului Platformei Civice, Donald Tusk, un fost premier polonez în perioada 2007-2014, iar apoi preşedinte al Consiliului Euroepan şi oaia neagră a puterii populiste din Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.