Liderii Uniunii Europene (UE) încearcă miercuri să salveze Parteneriatul Estic, lansat în 2009, cu Ucraina, ameninţată de o invazie rusă, Georgia, zguduită de o criză politică, Republica Moldova tensionată economic, Armenia şi Azerbaidjanul care se află în răboi, cinci foste republici sovietice care se confruntă cu tentative de destabilizare ale Rusiei şi subminate de disensiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Momentul acestui summit este foarte bine ales, pentru că aceste ţări traversează o perioadă complicată din cauza unor presiuni ale Rusiei şi unor lupte interne”, consideră un funcţionar euroepan de rang înalt.

Însă reuniunea, prevăzută să înceapă la ora 15.00 GMT (17.00, ora României), urmează să fie o sursă de frustrare, pentru că UE nu poate da curs cererilor de aderare ale Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.

”Nu putem face nimic. Unele state membre exercită presiuni în vederea acceptării Georgiei şi Ucrainei în UE, însă pentru altele acest lucru nu este posibil”, declară AFP un ministru european.

Discuţii au început încă de marţi seara, în cazul preşedintelui Consiliului European Charles Michel, care i-a primit pe liderii Armeniei şi Azerbaidjanului într-o încercare de a ”calma tesniunile” în continuare puternice, în urma scurtului dar sângerosului război din toamna lui 2020 în vederea preluării controlului asupra encalvei separatiste azere Nagorno Karabah, soldat cu 6.500 de morţi.

Parteneriatul Estic, lansat în 2009, se află în dificultate, în contextul în care Aleksandr Lukaşenko a suspendat participarea Belarusului la parteneriat în iunie 2021, Armenia şi Azerbaijanul se află în conflict, Georgia se confruntă cu o criză politică, Ucraina este ameninţată cu o nouă intervenţie militară rusă, iar Republica Moldova se confruntă cu tensiuni economice, din cauza scumpirii gazelor naturale ruseşti şi uneipolitici de susţinere de către Moscova a regiunii separatste moldovene Transnistria.

”Destablizarea permanentă în numeroase regiuni ale Parteneriatului (Estic) este foarte îngrijorătoare, pentru că ea ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune”, recunoaşte funcţionarul european de rang înalt.

INSTRUMENTALIZAREA PREŢULUI GAZELOR NATURALE ŞI MIGRAŢIEI

UE a ridicat tonul împotriva Rusiei.

Ea denunţă o instrumentalizare a preţului gazelor naturale şi un aflux de migranţi către UE via Belarus şi a adoptat sancţiuni, însă ”ea nu reprezintă nimic pentru Vladimir Putin, care tratează doar cu americanii privind fundamentele securităţii în Europa”, deplânge ministrul european.

Liderul de la Kremlin vrea să neutralizeze fostele republici sovietice de la frontiera UE şi Turciei, opunându-se aderării acestora la NATO şi UE.

Europenii resping acest ”veto” rus, însă nimeni nu mai vorbeşte despre integrarea Ucrainei şi Georgiei în NATO şi nici despre aderarea lor la UE, declară AFP mai mulţi diplomaţi şi oficiali europeni.

”Aderarea priveşte ţările din Balcanii Occidentali şi nu grupul ţărilor din Parteneriatul” Estic, subliniază un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano

”Suntem conştienţi de aspiraţiile acestor ţări, însă lucrăm în baza Acordurilor de Asociere” semnate în 2014 cu Kievul, Tbilisi şi Chişinăul, precizează el.

”Le oferim acestor ţări un parteneriat pe măsură. El constră în a da mai mult celor care vor să facă mai mult”, declară funcţionarul european de rang înalt.

”Un plan de investiţii cu un buget de 2,3 miliarde de euro şi care este în măsură să mobilizeze 17 miliarde de euro a fost programat în iulie, în vederea unei relansări a Parteneriatului (Estic). Repartizarea acestuia va depinde de reformele făcute şi de viablitatea proiectelor prezentate”, precizează el.

ZELENSKI ACUZĂ GERMANIA DE ÎMPIEDICAREA UNEI LIVRĂRI DE ARMAMENT

Însă dezamăgirea câştigă teren în ţările din cadrul Parteneriatului Estic, pentru că declaraţiile de susţinere nu sunt urmate de fapte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat marţi Germania de împiedicarea unei livrări de armament.

”În unele capitale domină în continuare frica”, a deplâns Zelenski.

Preşedintele ucrainean urma să se întâlnească cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu noul cancelar german Olaf Scholz înainte de deschiderea summitului, în vederea aplanării unor neînţelegeri.

”UE trebuie să-şi calibreze bine acţiunile, pentru a nu da Rusiei un pretext să treacă la fapte”, declară AFP reprezentantul unui stat membru.

”Noi suntem pregătiţi să reacţionăm, dar nu vrem să contribuim la o deteriorare a situaţiei”, a confirmat marţăi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.