Uniunea Europeană (UE) şi-a deschis parţial uşa companiei chineze Huawei, în urma undei vezi parţiale a Londrei, în vederea dezvoltării 5G, în condiţii foarte stricte, însă riscă să-i nemulţumescă pe americani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Huawei a salutat imediat, într-un comunicat, decizia europenilor, pe care i-a felicitat cu privire la abordarea lor ”obiectivă şi bazată pe fapte” a securităţii 5G.

Washingtonul exercită presiuni asupra aliaţilor săi să exculdă grupul Huawei, pe care-l suspectează de spionaj în favoarea Beijingului. Australia şi Japonia l-au ascultat, însă UE rezistă, în pofida faptului că se află sub ameninţarea unui război comercial cu Statele Unite.

”Noi, în Europa, acceptăm pe toată lumea, însă avem reguli, iar aceste reguli sunt clare şi exigente”, a declarat comisarul european însărcinat cu Industria Thierry Breton, în cadrul prezentării unui ghid de măsuri de adoptat în UE în vederea asigurării securităţii reţelelor 5G.

Această ”cutie cu instrumente”, elaborată de statele membre UE în colaborare cu Comisia Europeană (CE), conţine recomandări cu privire la ceea ce convine să se facă în vederea eliminării riscurilor specifice desfăşurării infrastructurilor noii tehnologii mobile 5G.

Aceste preconizări, pe care statele membre UE au promis să le urmeze, nu au însă caracter constrângător.

Potrivit comunicatului UE, se recomandă ca, în vederea unei ”atenuări a riscurilor la adresa securităţii”, să se procedeze la ”excluderi necesare (...) în privinţa activelor critice (...) precum funcţiile de gestionare şi de operare a reţelei”.

Fiecare ţară şi fiecare operator este îndemnat totodată ”să aibă mai multe surse de furinzare în vederea diminuării riscurilor”.

HUAWEI, ACTOR DE NEOCOLIT

Numărul doi pe piaţa smartphone, grupul chinez Huawei s-a impus în dezvoltarea Internetului mobil ultrarapid 5G în faţa rivalilor săi suedez Ericsson, finlandez Nokia şi sud-coreean Samsung.

Într-un interviu acordat marţi cotidianului belgian Echo, Walter Ji, directorul Huawei Europa, aprecia ”imposibil” ca întreprinderea sa să fie exclusă din UE.

”Avem legături puternice şi am pus fundaţii solide cu partenerii noştri tehnologici locali. Tehnologia noastră este de vârf şi are multă valoare comercială în ochii operatorilor. Acest lucru nu se va întâmpla”, prezicea el.

În pofida faptului că Thierry Breton repetă într-una că ”Europa nu este în întârziere în 5G”, amintind că ”ea dispune de 50% din brevetele mondiale în acest domeniu”, pare dificil ca UE să ocolească Huawei.

Pe plan industrial, grupul dispune de un avans tehnologic asupra concurenţilor săi şi este prezent deja în numeroase ţări.

Astfel a explicat, marţi, Guvernul britanic, justificându-şi decizia. El a decis să integreze Huawei în desfăşurarea 5G, însă să ţină grupul chinez departe de echipamentele cele mai sensibile şi mai ales de ”inima reţelei”, care conduce totul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.