Uniunea Europeană a condamnat decizia guvernului venezuelean de a-i ridica imunitatea parlamentară liderului opoziţiei Juan Guaido, cel care a fost recunoscut de multe guverne occidentale drept liderul legitim al ţării, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Uniunea Europeană respinge decizia luată de Adunarea Constituantă Naţională nerecunoscută oficial de a-i ridica imunitatea parlamentară a lui Juan Guaido. Această decizie reprezintă o încălcare gravă a constituţiei din Venezuela precum şi a statului de drept şi principiului separaţiei puterilor în stat”, se arată într-un comunicat al UE.

„Acest act subminează o soluţie politică a crizei şi duce la polarizarea şi escaladarea tensiunilor din ţară”, este precizat în comunicat.

Adunarea Constituantă venezueleană, loială şefului statului Nicolas Maduro, a aprobat ridicarea imunităţii parlamentare a opozantului Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, permiţând astfel o continuare a unei proceduri penale angajate împotriva acestuia.

Ridicarea imunităţii parlamentare a lui Juan Guaido, care s-a declarat preşedinte interimar la 23 ianuarie, spre surprinderea generală, a fost cerută de către Curtea Supremă luni.

Lui Guaido i se reproşează faptul că nu a respectat o interdicţie de a părăsi teritoriul ţării. El a încălcat această interdicţie - impusă la 29 ianuarie de Curtea Supremă - şi a părăsit în mod clandestin ţara pentru a efectua un turneu în Columbia, Brazilia, Paraguay, Argentina şi Ecuador, de la sfârşitul lui februarie la începutul lui martie.

Atât Curtea Supremă, cât şi Adunarea Constituantă sunt considerate loiale puterii implementate de către opoziţie, iar toţi membrii lor sunt consideraţi adepţi ai mişcării defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.