Comisia Europeană a cerut Ungariei ”să ia măsuri urgente” pentru a permite funcţionarea în continuare a unui post de radio de opoziţie, după ce acesta a pierdut un apel împotriva retragerii licenţei, potrivit unei scrisori văzute de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UE şi-a exprimat în această săptămână îngrijorarea referitoare la libertatea presei în Ungaria, în legătură cu cazul postului Klubradio, care emite de 19 ani şi care critică, prin emisiunile şi invitaţii său, politicile guvernului.

Scrisoarea din 12 februarie din partea directorului pentru reţele de comunicaţii al Comisiei Europene, Roberto Viola, adersată ambasadorului Ungariei la UE, Tibor Stelbaczky, afirmă:

”Vă solicit să vă asiguraţi că utilizarea actuală a acestui spectru poate continua în perioada intermediară până când deciziile finale privind respingerea cererii de reînnoire şi cu privire la orice nouă atribuire devin obligatorii din punct de vedere juridic.

Solicit autorităţilor maghiare să ia măsuri urgente, în aşteptarea procedurilor judiciare în curs şi a deciziilor finale privind drepturile de utilizare a spectrului, pentru a se asigura că ... cerinţele legislaţiei UE sunt respectate, evitând în acelaşi timp prejudiciul ireparabil pentru actualul titular al frecvenţei."

Stelbaczky sau oficialii de la ambasada Ungariei UE nu au răspuns sâmbătă cererillor de comentarii.

În scrisoare se menţionează că postul de radio Klubradio se confruntă cu ”un risc iminent” de a fi forţat să nu mai emită ”pe baza unor motive juridice extrem de discutabile.”

Autoritatea pentru media din Ungaria a refuzat să reînnoiască licenţa Klubradio din cauza a ceea ce a numit un şir de încălcări ale reglementărilor de către post.

Klubradio a pierdut marţi un apel împotriva retragerii licenţei sale, ceea ce înseamnă că va mai putea emite doar de duminică.

Scrisoarea Comisiei afirmă că Ungaria, fost stat comunist şi membră a UE, ar trebui să respecte dreptul la libertatea de exprimare şi la desfăşurarea afacerilor, precum şi să onoreze principiul proporţionalităţii.

Prim-ministrul maghiar Viktor Orban este de mult timp criticat în UE şi de către grupurile internaţionale de apărare a drepturilor pentru că face presiuni asupra mass-mediei independente, organizaţiilor neguvernamentale, instanţelor şi cadrelor universitare.

UE a lansat o procedură la nivel înalt împotriva Ungariei cu privire la ceea ce afirmăe că sunt încălcări ale statului de drept, iar principalul grup de centru-dreapta al Parlamentului European a suspendat partidul Fidesz al premierului Orban, invocând deficienţe democratice.

Orban a respins criticile şi a refuzat să îşi schimbe politicile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.