Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson anunţă luni că le-a cerut autorităţilor greceşti o ”anchetă independentă completă”, după ce cotidianul american The New Times (NYT) a publicat o înregistrare video a expulzării unor migranţi de pe Insula Lesbos, la Marea Egee, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urmă un an, m-am întâlnit cu Guvernul grec pentru a discuta despre gestionarea frontierelor şi am spus în mod clar că nu există loc de expulzări ilegale”, aminteşte comisarul suedez.

Autorităţile elene sunt acuzate cu regularitate de expulzări către Turcia ale unor persoane care cer azil în Uniunea Europeană (UE) - o practică interzisă de către dreptul internaţional.

”MONITOIZARE ADECVATĂ”

Guvernul grec a respins mereu aceste acuzaţii, în pofida unor mărturii recurente ale unor migranţi şi unor rapoarte prezentate de organizţaii nonguvernamentale (ONG).

Or această înregistrare video, publicată vineri, filmată de către un activist al drepturilor omului în aprilie, pe Insula Lesbos, surprinde un grup de migranţi - inclusiv un bebeluş - condus într-o camionetă albă către punctul de sud al insulei.

Aceşti migrabnţi sunt îmbarcaţi la bordul unui vapor mic, după care sunt transferaţi la bordul unui vapor aparşinând Pazei de Coastă greceşti, iar apoi sunt abandonaţi pe ”o plută de salvare gonflabilă neagră în derivă”, potrivit NYT.

Vapoare aparţinând Pazei de Castă turce îi salvează, ulterior.

”Serviciile mele au adresat o cerere oficială autorităţilor greceşti, pentru ca acest incident să facă obiectul unei anchete complete şi independente”, scrie într-un mesaj postat pe Twitter Ylva Johansson.

”Este necesar ca autorităţile greceşti să asigure o monitorizare adecvată, şi anume în baza noului mecanism de control independent”, subliniază ea.

”Comisia (Europeană, CE) este pregătită să ia măsuri oficiale în caz contrar”, avertizează comisarul european.

Comisia Europeană  are competenţa să lanseze împotriva unui stat membru al Uniunii Europene (UE) o procedură de infringement care poate conduce la o acţiune în justiţia europeană.

În virtutea reglementărilor europene, prima ţară prin care intră un migrant în uniunea Europeană este însărcinată cu soluţionarea cererii acestuia de azil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.