Uniunea Europeană cere laboratorului britanic AstraZeneca să-i livreze, aşa cum au convenit vaccinuri împotriva covid-19 produse în două instalaţii situate în Regatul Unit, în contextul în care grupul preconizează să rezerve Londrei această producţie şi să livreze în primul trimestru doar ”un sfert” dintre dozele angajate, potrivit unui oficial UE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este inaceptabil ca acest calendar al livrărilor să fie redus la o fracţiune”, la ”un sfert din ceea ce urma să ni se livreze” în primul trimestru, declară acest oficial.

Contractul semnat prevede ca AstraZeneca să mobilizeze patru instalaţii - dintre care două în Regatul Unit în vedeea producerii dozelor destinate UE - lucru pe care Bruxellesul îi cere să-l facă, subliniază o sursă europeană, în contextul în care CEO-ul laboratorului Pascal Soriot dă asigurări că grupul rezervă Londrei producţia din instalaţiile sale britanice.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pascal Soriot a dat asigurări, într-un interviu acordat marţi mai multor cotidiene europene, că acordul britanic a fost încheiat în iunie 2020, cu trei luni înaintea acordului cu UE şi că ”Londra a stipulat că aprovizionarea provenind de la lanţul de aprovizionare britanică va merge mai întâi în Regatul Unit”.

”Se menţionează că instalaţiile de producţie britanice erau o opţiune pentru Europa, dar numai mai târziu”, sublinia framcezul.

”Noi nu suntem absolut deloc angajaţi faţă de UE (...). Acesta nu este un angajament contractual. Spunem că vom face tot ceea ce putem, dar fără garanţii de succes”, declara el.

”UE voia mai mult sau mai puţin tot atâtea doze cât Regatul Unit, în pofida faptului că ei (europenii) au semnat trei luni mai târziu. Le-am spus, aşadar, că vom face tot ceea ce putem, dar nu ne vom angaja contractual”, declara el.

Contactat de AFP, un oficial UE de rang înalt a respins informaţii din acest interviu, apreciind că ”ideea că producţia instalaţiilor britanice ar fi rezervată doar livrării în Regatul Unit” ”nu este exactă”.

”În ceea ce priveşte ideea de a face tot ceea ce pot”, contractul prevede existenţa unor capacităţi de producţie suplimentare, a subliniat oficialul UE de rang înalt citat. Astfel încât, în cazul în care există o problemă la o instalaţie în Belgia, să putem recurge la capacităţi ale altor instalaţii din Europa şi din Regatul Unit, instă acest oficial.

”Noi avem o relaţie contractuală cu AstraZeneca şi este important să ni se răspundă la întrebările pe care le punem”, subliniază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.