Uniunea Europeană (UE) ”nu se află în poziţia” de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina, a reiterat joi premierul ungar Viktor Orban la sosirea la summitul european de la Bruxelles, considerat crucial pentru Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există niciun motiv să discutăm absolut nimic, pentru că condiţiile (cerute în vederea deschiderii negocierilor de aderare) nu au fost îndeplinite”, a subliniat liderul naţionalist.

 

Viktor Orban se opune totodată unei susţineri bugetare a Ucrainei cu suma de 50 de miliarde de euro.

Aceste două decizii necesită o unanimitate a statelor membre UE.

”Extinderea este un proces juridic detaliat şi bazat pe merit. Noi am stabilit şapte condiţii, iar chiar conform evaluării Comisiei (Europene, CE) trei dintre cele şapte (condiţii) nu sunt îndeplinite”, a declatrat Viktor Orban.

”Aşadar, nu ne aflăm în poziţia de a deschide negocieri”, a continuat el.

”Trebuie să revenim asupra acestui subiect mai târziu, atunci când (condiţiile) vor fi îndeplinite”, a declarat el.

”Unii spun că acest lucru va fi (posibil) în martie”, a continuat liderul ungar.

El şi-a reiterat de asemenea refuzul unui ajutor financiar al Ucrainei, în valoare de 50 de miliarde de euro - sub formă de împrumuturi şi subvenţii - în perioada 2024-2027.

”Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, acest lucru trebuie să se facă în afara bugetului” comun al UE, a subliniat Viktor Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.