Uniunea Europeană a condamnat marţi distrugerea unui barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, considerând-o un nou exemplu al "agresiunii barbare" a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acesta este un nou semn de escaladare, aducând natura oribilă şi barbară a agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei la niveluri fără precedent", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Atacul asupra barajului din sudul Ucrainei, pentru care Moscova şi Kievul se învinovăţesc reciproc, a provocat marţi inundaţii şi evacuarea locuitorilor din zonele înconjurătoare şi a stârnit un val de proteste la nivel internaţional.

De asemenea, a provocat noi îngrijorări în legătură cu centrala nucleară Zaporojie, situată la 150 km în amonte de hidrocentrala Kakhovka. Lacul de acumulare, construit de-a lungul Nipru, în regiunea Herson asigura răcirea reactoarelor centralei.

Atât centrala, cât şi barajul se află în zone ocupate de forţele ruseşti în urma invaziei lansate la sfârşitul lui februarie 2022.

Ucraina a acuzat Rusia că a "aruncat în aer" barajul pentru a-şi "încetini" ofensiva, în timp ce Kremlinul a acuzat Ucraina de un act de sabotaj, menit să întrerupă alimentarea cu apă a Crimeei şi să distragă atenţia de la contrafensiva nereuşită.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune a consiliului său de securitate, iar şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a acuzat Moscova de "crime de război". De asemenea, Kievul cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni asupra Rusiei. Kremlinul a denunţat un act de "sabotaj deliberat" din partea Kievului şi a respins "ferm" acuzaţiile ucrainene.

Acest atac asupra uneia dintre cele mai mari lucrări de infrastructură de acest tip din Ucraina intervine la o zi după ce Ucraina a afirmat că a câştigat teren în apropiere de Bahmut, relativizând în acelaşi timp amploarea "acţiunilor ofensive" desfăşurate în alte părţi ale frontului. Rusia susţine însă este vorba de atacuri de amploare, pe care le respinge.

Autorităţile locale instalate de Moscova în Ucraina au acuzat anterior "multiple lovituri" ale Ucrainei asupra barajului, despre care au afirmat că a fost parţial distrus.

Oraşul Nova Kahovka, unde se află barajul, "este inundat", potrivit primarului său, Vladimir Leontiev. Acesta declarase anterior că "barajul nu a fost distrus şi asta este o mare bucurie". Pe reţelele sociale au apărut imagini cu lebede care plutesc pe lângă clădiri din oraş.

Potrivit premierului ucrainean Denîs Şmîhal, până la 80 de localităţi sunt ameninţate de inundaţii şi "măsuri de evacuare sunt în curs de desfăşurare", locuitorii fiind trimişi cu trenul spre Mikolaiv. Aceste evacuări au fost efectuate în condiţiile unor bombardamente continue ale artileriei ruse, care au rănit doi poliţişti, potrivit ministrului de interne Igor Klîmenko.

Potrivit autorităţilor locale instalate de Moscova, nivelul apei a crescut la o înălţime cuprinsă între 2 şi 4 metri. Acest lucru "nu ameninţă marile localităţi" din aval, a declarat pe Telegram Andreï Alekseienko, şeful guvernului pentru regiunea Herson. În total, 14 oraşe în care trăiesc "peste 22.000 de persoane" sunt ameninţate de inundaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.