Uniunea Europeană (UE) promite un ajutor în valoare de peste trei miliarde de euro în lupta împotriva noului coronavirus în Blacanii Occidentali şi îşi reiterează angajamentul politic faţă de această regiune, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 27 au reafirmat viitorul european al ţărilor din Balcanii de Vest într-un summit prin videoconferinţă prevăzut iniţial la Zagreb.

Miza UE este ca Balcanii să nu ajungă sub influenţa Rusiei sau Chinei.

Statele membre ale Uniunii reiterează că ţările candidate la aderarea europeană sunt în drum către proiectul european.

”Aceste ţări sunt înconjurate de Uniunea Europeană. Dacă ne uităm la o hartă geografică”, drumul european este evident, a subliniat premierul croat Andrej Plenković, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.

La începutul crizei sanitare covid-19, Cei 27 au reacţionat mai lent ca Rusia, China sau Turcia îna trimite ajutoare în Balcani.

Această întârziere a fost subliniată de oficiali politici din regiune.

Acestei întârzieri i se adaugă o frustrare, în ultimele luni, faţă de negocierile de aderare şi de reforme.

Însă Comisia Europeană (CE) se vrea oprimistă cu privire la viitor.

”În ceea ce priveşte Serbia, mi-ar plăcea să se deschidă mai multe capitole de negociere şi poate ca unele să fie închise până la sfârşitul anului”, a declarat comisarul european însărcinat cu Extinderea UE, Oliver Varhelyi.

”Rămâne un ultim capitol cu Muntenegrul. Mi-ar plăcea să poată fi descis”, a adăugat el.

Uniunea Europeană şi-a dat acordul, în martie, în vederea unei lansări a negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Comisia Europeană speră ca negocierile să înceapă într-un an de zile.

Indiferent de procesul angajării celor şase candidaţi din Balcani, drumul către proiectul european se anunţă lung, comentează Euronews.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.