”Mai multe persoane” au fost ucise , iar alte 15 au fost rănite, marţi, de o maşină, într-o zonă pietonală din oraşul german Trier (vest), a anunţat poliţia, după ce a anunţat mai întâi cel puţin doi morţi, într-un context de temeri de atentate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am arestat o persoană. Un vehicul a fost confiscat. Două persoane au murit, potrivit unor informaţii preliminare. Vă rugăm să continuaţi să evitaţi zona din centru”, a anunţat poliţia pe Twitter, care nu este în măsură să spună dacă este vorba despre un accident, gestul unei persoane nebune sau un atentat cu maşina.

Ziarul local Trierischer Volksfreund citează martori oculari potrivit cărora un vehicul marca Range Rover, de culoare gri, care conducea cu viteză mare, a lovit oameni pe care i-a aruncat în aer.

Centrul oraşului - unde magazine erau deschise, în contextul în care izolarea este mai puţin strictă decât în alte părţi ale Germaniei - a fost izolat, iar elicoptere survolau locul respectiv.

Primarul oraşului Trier s-a dus rapid la faţa locului şi a anunţat, într-o conferinţă de presă, că aproximativ 15 persoane au fost rănite, dintre care unele ”grav”.

Autorităţile spun că suspectul arestat, în vârstă de 51 de ani, locuieşte în arondismentul Trier-Saarburg.

Circumstanţele accidentului erau necunoscute imediat.

”Cauzele rămân de stabilit”, a subliniat poliţia.

Primarul oraşului, Wolfram Leibe, nu a ezitat să denunţe un ”şofer nebun”.

O scurtă înregistrare video în zona pietonală din acest oraş - situat în landul Renania Palatinat, în vestul Germnaiei, nu departe de Luxemburg - a fost postată pe Internet. Ea surprinde tarabe răsturnate şi lucruri împrăştiate pe o stradă.

Un important dipozitiv de securitate a intervenit la faţa locului.

Incidentul are loc într-un context tensionat în Germania.

Autorităţile germane sunt în alertă din cauza ameninţării islamiste în ţară, mai ales de la un atentat cu un camion, revendicat de Statul Islamic (SI), soldat cu 12 morţi, în decembrie 2016, la Berlin - cel mai sângeros atentat jihadist din ţară.

AMENINŢAREA EXTREMEI DREPTE ŞI JIHADISMULUI

Autorităţile germane au dejucat, începând din 2009, 17 tentative de atentat de acet tip, majoritatea după atacul din 2016, potrivit Ministerului german de Interne.

Un tânăr sirian în vârstă de 20 de ani este suspectat că a ucis un trecător cu un cuţit, pe ostradă, la Dresda şi că a rănit o a doua persoană, într-un gest cu motivaţii islamiste. El a fost arestat.

Forţele de ordine au destructurat, în primăvara lui 2020, în Renania de Nord-Westfalia, o presupusă celulă teroristă ai cărei membri sunt originari din Tadjikistan, cu legături cu SI, anunţa la 1 noiembrie procurorul antiterorist Peter Frank.

”Germania şi Europa de Vest sunt în continuare în vizorul islamiştilor radicali”, avertiza el.

Începând din 2013, numărul islamiştilor consideraţi periculoşi în Germania a crescut de cinci ori - la 615 în prezent - potrivit MInisteruluide Interne.

Numărul salafiştilor este evaluat la 11.000 - de două ori mai mulţi decât în 2013.

În 2020, 320 de noi anchete au fost deschise în Germania în legătură cu ameninţarea islamistă, un număr în scădere, dar care ”nu spune nimic despre pericolul” pe care aceasta îl reprezintă, potrivit lui Peter Frank.

În afară de atacul cu camionul în piaţa de Crăciun din capitala germană, SI a revendicat în 2016 un atac cu cuţitul la Hamburg, un atentat cu bombă la Ansbach, soldat cu 15 răniţi şi moartea atacatorului, dar şi un atac cu toporul într-un tren, în Bavaria, soldat cu cinci răniţi şi al cărui autor a fost ucis prin împuşcare de către poliţie.

Germania se confruntă, de asemenea, cu un terorism al extremei drepte. Mai multe atacuri armate sângeroase au avut loc în ultimii doi ani, inclusiv la Halle, în ziua de Yom Kippour, sau la Hanau, în februarie, vizând baruri cu specific arab.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.